EMISIJE UOČI UTAKMICA NA EURU BESKRAJNO SU DOSADNE: Jedino dva bivša igrača Želje, jedan u Sarajevu, drugi u Beogradu, loš koncept čine zabavnim

Svi koji su u studiju zajedno s njima djeluju kao da su svratili da vide šta ima.

  • Zabava

  • 27. Jun. 2024  27. Jun. 2024

Sve te analitičke emisije koje su vezane za evropska i svjetska prvenstva u fudbalu, sada već decenijama, otkad su “pođonjene” sa BBC-a ili RAI-a, čega li već, slične su kao jaje jajetu. Na zapadnom Balkanu sigurno.

Jedino je razlika u boji jajeta, odnosno produkcijskim uslovima u kojima rade jedni, drugi, treći, peti, deseti... Emisije su koncepcijski predvidive i beskrajno dosadne, trome i spore, hladne i gladne, i u Sarajevu, i u Zagrebu i u Beogradu. Da Zagreb ne pomisli da je najbolji - e, nije ni jednako dosadan, nego je najdosadniji. Podgoricu nismo uključili u ovaj tekst, još nam samo ona fali. Uglavnom...

Analizira se, pametuje se, lupeta se, a često se ne zna ni pričati. A kad neko prognozira i pogodi pobjednika u bilo kojoj utakmici, ravno je bingu.  

DA, PIKSI JE ČUO ZA BIVŠEG IGRAČA ATLETICA IZ MADRIDA

No, dva bivša fudbalera sarajevskog Željezničara, jedan je trener, drugi fudbalski analitičar, a to je sada i prvi, Amar Osim i Rade Bogdanović ovih dana naprosto briljiraju. Amar u studiju BHT1 u Sarajevu, Rade u studiju RTS-a u Beogradu.

Oba su izrazito drska, bezobrazna i prepotentna. S tim da Amar ima sposobnost da i svojim kratkim upadicama, a kamoli malo dužim interpretacijama secira reprezentacije, a Rade igrače, selektora i rukovodstvo FS Srbije, a onda i ostale. Oba su, pored toga što znaju o čemu pričaju, i izuzetni zabavljači.

Evo, recimo, nakon što je Srbija preksinoć odigrala svoju treću utakmicu na Evropskom prvenstvu, protiv Danske, neriješeno i ispala, njen selektor Dragan Stojković Piksi je izjavio: „Nismo bili vreća za udaranje kao što su mnogi tvrdili pred Euro. Nemamo se čega stiditi.“

Bogdanović je, naravno, to prokomentarisao: „Nahvalio se kao i svih ovih godina. Problem je što je samoljubiv, sujetan i nije objektivan. Zasmetala mi je njegova sujeta. Ima milion i po eura godišnju platu i priča da je neko očekivao da nas udaraju kao vreću. Novinari ništa ne smiju da te pitaju, dali su ti da se digneš iznad tima, dali su ti platu, dali su ti da se digneš iznad FSS-a i onda kažeš ovako nešto.“   

Dovoljno. Vidjeli ste kako je voditelj pokušao Radetu skrenuti tok misli iz razumljivih razloga - Piksi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su prijatelji, a Vučko je stvarni urednik RTS-a - ali avaj, nije uspio i vjerovatno je pojeo bljutavu poparu od urednika ili direktora RTS-a. Rade je bio nezaustavljiv.

Intersantno da je Dragan Stojković prošle godine pitao: „A ko je Rade Bogdanović?“ U utakmici prvenstva Jugoslavije na početku sezone 1989./90. na Grbavici su se sastali Željo i Crvena zvezda. Igrali su i Amar Osim za „plave“ i Dragan Stojković za „crveno-bele“ - skoro isti tim Zvezde je u narednoj sezoni bio prvak Evrope, bez Piksija - a Radeta Bogdanovića nije bilo u timu. Moguće da je bio u vojsci. Ali, morao je znati igrača tima koji ih je tada deklasirao 3:0. Piksi je nesumnjivo bio bolji igrač, jedan od najboljih u regiji osamdesetih godina, ali je Rade kasnije igrao u Atleticu iz Madrida i u Werderu iz Bremena, a Piksi u Olimpiqueu iz Marseillea i Veroni. Možda nije pratio Atletico?       

RADETA JE VIŠE, A AMARA MANJE NA EKRANU

I Amar Osim je kritikovao Piksija, ali nakon remija Srbije i Slovenije 1:1. „Puno manjkavosti u igri, organizaciji, u disciplini... Odavde je to prelako pričati, ali puno je nelogičnosti. Puno je kvaliteta, talenta i želje, borili su se do kraja, vjerovali da se mogu vratiti i vratili su se, ali puno dezorganizacije. Mali Samardžić ti nije nikakva opcija, a igra u Udineseu... Mlađi je od ovih glavnih i igra u boljoj ligi nego što je turska ili saudijska. Na kraju je nešto i uradio. Ima lijevu nogu dobru skoro kao i Tadić, a ovi im moraju igrati jer su kao zvijezde (Tadić, Vlahović, Milinković-Savić i Mitrović, rekao malo ranije, op.pr.) .iako nisu kompatibilni. Tanko“, izjavio je Amar Osim.

Eh sad, nismo ni imali namjeru uključiti opciju copy-paste i redati izjave Osima i Bogdanovića i puniti ovaj tekst kao puzzle.

Već tek da vas „nagovorimo“ da ako naletite na emisije u kojima oni gostuju obavezno se zaustavite, jer biće vam zabavno. Istina i dosadno, kada pričaju ostali gosti u studiju, zato što ovaj dvojac naprosto pojede sve te znane, poluznane i neznane goste, stručnjake, kritičare i analitičare u programima BHT1 i RTS-a.

Kao napomenu, treba reći kako je Bogdanović češće na ekranu, a Osim član jednog od tri dvojca, pa mu treba koji dan da dođe na red, nakon duplog termina u studiju.

„Jedan dodir, drugi dodir, kanafa“, komentarisao je Osim sinoćnji gol Kvaratskhelije za 1:0 Gruzije protiv Portugala. Prije toga je Ronaldov tim, odnosno njegov kolega Antonio Silva izgubio loptu na polovini Gruzije, ali blizu centra. Uslijedila je kontra iz koje je „Kvaradona“, kako ga zovu navijači Napolija, na samom startu utakmice, „utrpao“ za jedan nula. Đelo Muharemović, nekadašnji igrač Željezničara kojeg je i Amar Osim trenirao - Osimovog kolege iz komentatorskog dvojca, Slavena Muse sinoć nije bilo - počeo pričati o tome kako je cilj da natjeraš protivnika da pogriješi ili da čekaš njegovu grešku. „Ovo nije greška, već da ga strijeljaš“, uletio je klizećim Osim.   

 

Amar Osim i Slaven Musa (Foto: Screenshot)

Brutalno zvuči, ali nije to na silu, kao što manifestuje Joško Jeličić, bivši hrvatski reprezentativac, na HRT-u. „Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutarnjih problema, meni je drago da su oni na takmičenju jer neće biti dosadno. Pogotovo ako u prvoj utakmici, što je očekivano, izgube. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako“, rekao je Jeličić uoči početka EP-a. Treba pogledati Radeta i Amara pa se možda više neće praviti duhovit. I ne priča se kad se nema šta pričati.

(Dino Bajramović)    

trenutak ...