SVE SE MIJENJA: Od sljedeće godine boravišnu taksu u Republici Srpskoj plaćat će svi koji...

Pored gostiju iz okruženja, najviše nas posjećuju turisti iz Njemačke, Kine, Austrije i Mađarske. 

  • Ekonomija

  • 28. Jun. 2024  

  • 0

Od sljedeće godine boravišnu taksu u Republici Srpskoj plaćat će svi koji pružaju usluge smještaja u ovom entitetu, predviđeno je novim Zakonom o boravišnoj taksi, koji bi trebalo da bude u primjeni od januara naredne godine. Šta će to značiti za turiste, a šta za one koji usluge nude?

Pored hotela, boravišna taksa za nešto više od šest mjeseci plaćaće se i za prenoćište u “stanu na dan”, ali i u seoskim gazdinstvima u Republici Srpskoj. Iz resornog entitetskog ministarstva ističu da su izmjenama zakona o boravišnoj taksi željeli izjednačiti sve pružaoce usluga.

"Plan je da se ukine paušal od prvog januara 2025.godine. Oni su bili obveznici da plaćaju paušal, a sad ih oslobađamo plaćanja paušala. Biće kategorisani od strane lokalnih zajednica. Turisti će znati gdje dolaze, koju uslugu mogu da očekuju", kazao je za BHRT Predrag Tešić, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS.

Iako su se pojedini domaćini koji se bave seoskim turizmom bili protiv ove ideje, radnici u turizmu ističu da ova odluka neće imati negativnih efekata.

"Boravišnu taksu plaća turista, da turista kada dođe u grad plati smještaj u 'stan na dan' 50 do 70 maraka i da će na osnovu te boravišne takse koja bude 2-2,5 marke, neće ona predstavljati izdatak za bilo koga. Tu taksu ne plaćaju pružaoci usluga, nego plaća turista", kazao je Dragan Tešić, portparol Turističke organizacije grada Bijeljina.

Pored novog obuhvata plaćanja, u većini lokalnih zajednica očekuje se i dodatni prihod od boravišne takse, jer je novim zakonskim rješenjem predviđen i novi raspon cijena, pa će u brojnim gradovima doći do korigovanja.

Prema podacima ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, prosječni broj noćenja koje ostvaruju turisti u ovom entitetu je dvije i po noći. Pored gostiju iz okruženja, najviše nas posjećuju turisti iz Njemačke, Kine, Austrije i Mađarske. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...