UKRAJINCI ZBOG VELIKIH GUBITAKA NA RATIŠTU ODLUČILI POSLATI NAJGORE MEĐU NJIMA: "Svi ti ljudi imaju isti motiv!"

Nudi im se sloboda u zamjenu za njihovu službu u ratu protiv ruskog agresora

  • Evropa

  • 01. Jul. 2024  

  • 0

Ukrajinski parlament usvojio je sredinom maja zakon kojim se zatvorenicima dopušta služenje vojske. Nudi im se sloboda u zamjenu za njihovu službu u ratu protiv ruskog agresora - ovo uključuje i neke osuđene ubojice, piše Sky News.

Osobe osuđene za silovanje, seksualni napad, ubojstvo dviju ili više osoba ili zločine protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine ne ispunjavaju uvjete za otpust u zamjenu za odlazak na bojište.

Novinari Associated Pressa posjetili su kaznenu koloniju u ruralnom dijelu jugoistočne Ukrajine. Promatrali su kako se nekoliko osuđenika pokraj bodljikave žice okuplja i slušaju kako im vojni regrut nudi uvjetni dopust, prenosi Sky News.

- Možete tome stati na kraj i započeti novi život, poručio im je. - Najvažnije je imati volju, jer idete braniti svoju domovinu. Pedeset posto neće biti dovoljno, morate dati od sebe 100 posto, čak 150 posto, govorio im je.

Naime, Ukrajina proširuje kriterije vojnog novačenja kako bi se nosila s rastućim gubicima, nedostacima na bojnom polju i potrebom da se vojnici na prvoj crti odmore. Po prvi put su se napori Ukrajine u regrutiranju okrenuli prema zatvorskoj populaciji, što je Rusija odavno uvela kao praksu. Zatvorenici se mogu kvalificirati za uvjetni otpust nakon razgovora, liječničkog pregleda i revizije osude.

Nakon provjere, uvjetno pušteni zatvorenici se hitno šalju na osnovnu obuku u kampove gdje uče kako rukovati oružjem i drugim osnovama ratovanja, prije nego što se pridruže njihovim jedinicama.

Više od 3000 zatvorenika već je pušteno na uvjetnu slobodu i raspoređeno u vojne postrojbe nakon što je takvo novačenje odobrio parlament u kontroverznom prijedlogu zakona o mobilizaciji prošlog mjeseca, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra pravosuđa Olena Vysotska za AP.

Oko 27.000 zatvorenika potencijalno bi moglo ispunjavati uvjete za novi program, prema procjenama ministarstva pravosuđa: - Ključna motivacija za zatvorenike je da se vrate kući kao heroji, a ne kao zatvorenici, rekla je Vysotska.

Ukrajinski dužnosnici, međutim, žele povući razliku između ruske verzije ovog programa - u kojem su se tisuće osuđenika pridružile zloglasnoj skupini plaćenika Wagner. Oni su se masovno slali u najbrutalnije bitke na ratištu, ali ukrajinski program ima za cilj integraciju zatvorenika u regularne postrojbe na prvoj crti.

Ukrajina ima oko 42.000 zatvorenika, prema podacima koje je vlada proslijedila EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...