EMIR SULJAGIĆ, DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA: "Najveću grešku sam donio prije pet godina"


Odakle mi tačno pravo da mislim da mladići i djevojke koji su kao djeca preživjeli pad Srebrenice imaju pravo na nešto više od freze i plastenika?

  • Društvo

  • 30. Jun. 2024  

  • 0

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica oglasio se na platformi X objavom u kojoj kaže da nije malo grešaka u životu napravio, ali je najveću donio prije pet godina.

"Nisam malo grešaka u životu napravio, ali uvjerljivo najveću sam donio prije pet godina, kada sam odlučio da se odreknem normalnog života, i idem popravljati onu sramotu koja je stajala u Potočarima cijelih 15 godina.

Kako sam samo bio glup, vjerujući da imam pravo i mogućnost da u ime ljudi kojima dugujem život, nešto pokušam promijeniti. Odakle mi pravo da mislim da djeca onih koji nisu preživjeli genocid imaju pravo da hodaju uspravno, umjesto da čekaju mrvice sa stola lokalnih kvislinga i četničkih podrepnih muha?

Odakle mi tačno pravo da mislim da mladići i djevojke koji su kao djeca preživjeli pad Srebrenice imaju pravo na nešto više od freze i plastenika?

Odakle mi pravo da mislim da i oni imaju pravo na budućnost i da mogu odlučivati o svojoj sudbini?


Odakle mi pravo da nas stavljam na svjetsku mapu, kad je praksa pokazala da je "mirnije" kad je Memorijalni centar mezarje u provinciji?

Odakle mi ideja da imam pravo odbraniti svoj fizički integritet? Odakle mi pravo da mislim da mi je stalo do Memorijalnog centra više nego ljudima koji su i 1995. kao i danas među nama tražili razloge što smo onako satrveni? Mogao bih ovako do ujutro, ali i ovo je dosadno.

Da mogu ponovo da biram, ne bih nikad ponovo donio takvu odluku. Ali, živimo u svijetu posljedica. Nasreću, ništa nije dovijeka, pa tako ni ovo", napisao je Emir Suljagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...