SASTANAK U VARŠAVI: Odbrana je na prvom mjestu susreta Scholza i Tuska

Sastanak se održava u trenutku kada se zemlje suočavaju sa sigurnosnim izazovima povezanima s ratom u Ukrajini i turbulentnim geopolitičkim okruženjem.

  • Evropa

  • 02. Jul. 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk sastaju se u utorak u Varšavi dok nacije s teškom zajedničkom historijom nastoje ojačati saradnju suočenu sa sigurnosnim izazovima i političkim turbulencijama u Europi.

Čelnici će učestvovati u međuvladinim konsultacijama, prvom takvom sastanku od 2018. Odnosi su se poboljšali otkako je Tuskova proeuropska koalicija došla na vlast u decembru, okončavši osam godina nacionalističke vladavine u Poljskoj, tokom koje je vlada Prava i pravde (PiS) redovito prikazivala Njemačku kao neprijateljsku silu.

Sastanak se održava u trenutku kada se zemlje suočavaju sa sigurnosnim izazovima povezanima s ratom u Ukrajini i turbulentnim geopolitičkim okruženjem, s krajnjom desnicom koja je pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, a europski čelnici spremaju se i za mogućnost povratka Donalda Trumpa kao predsjednika SAD-a.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marek Prawda rekao je za Reuters da je sastanak "otvaranje razgovora u duhu zabrinutosti za budućnost".

"Budući da imamo geopolitički zaokret u svijetu, EU više nije tvornica pravila, nego postaje zajednica sudbine i na tu promjenu moramo odgovoriti barem nekom politikom povećanja vojnih kapaciteta", rekao je.

Uz visoke napetosti na granici s Bjelorusijom i ruske raketne napade na Ukrajinu koji redovito dovode do toga da se avioni  NATO-a upute u Poljsku, zabrinutost za sigurnost bit će visoko na dnevnom redu u Varšavi.

"Sigurnost Poljske i kohezija unutar NATO-a iznimno su važni za Njemačku", rekao je izvor iz njemačke vlade.

No iako je ruska invazija na Ukrajinu ujedinila dvije članice Europske unije i NATO-a u prepoznavanju važnosti jačanja njihove odbrane, postoje razlike u tome kako bi se to trebalo postići.

Tusk je glasan zagovornik zajedničkog finansiranja obrambenih projekata EU-a, ali Scholz je rekao da blok ne bi trebao biti uključen u finansiranje kupovine naoružanja ili u nacionalne odbrambene budžete.

Nadalje, 85 godina nakon početka Drugog svjetskog rata mnogi u Poljskoj još smatraju da Njemačka nije učinila dovoljno da se iskupi za sukob koji je zemlju ostavio u ruševinama i usmrtio oko petinu njezina stanovništva, uključujući veliku većinu njezinih 3 miliona jevrejskih građana.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung izvijestio je da će Berlin predložiti paket koji će uključivati podšku za odbranu istočne granice Poljske, kao i sredstva za žrtve nacističke okupacije te izgradnju spomenika i mjesta okupljanja, prenosi Hina.

Njemačka vlada već je odobrila finansiranje "Njemačko-poljske kuće", koja će se osnovati u Berlinu kao spomenik žrtvama okupacije Poljske od strane nacističke Njemačke.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...