KOMENTAR TOMISLAVA KLAUŠKOG: "Amerika pokazuje kako se ruši demokracija iznutra. A to je pouka i za HDZ-ovu Hrvatsku"

Odluka Vrhovnog suda SAD-a da predsjednik države uživa imunitet od kaznenog progona za odluke koje je donio na dužnosti pokazuje kako se demokracija može rušiti i kroz institucije. Otprilike kao i u Hrvatskoj.

  • Svijet

  • 02. Jul. 2024  

  • 0

Piše: Tomislav KLAUŠKI (24 sata)

Donald Trump nije uspio jurišem na Kongres, pritiskom na biračke odbore, lažiranjem elektorskih odbora, čak i prijetnjom vješanjem svog potpredsjednika Mikea Pencea, srušiti rezultate demokratskih izbora. Ali je zato uspio kroz američke institucije srušiti demokraciju.

Vrhovni sud SAD-a, u kojem većinu čine konzervativni suci od kojih je neke imenovao i sam Donald Trump, donio je odluku da predsjednik SAD-a uživa imunitet od kaznenog progona za poteze koje je donio dok je bio na dužnosti.

Pa je tako u tjednu kad Amerikanci slave Dan Nezavisnosti od britanske krune, najviša institucija u SAD-u praktički instalirala novog kralja u Bijeloj kući.

Time se doslovno srušila najstarija svjetska demokracija. I otvorio put političkoj diktaturi.

Kontrola institucija

No ovakav potez Vrhovnog suda, zajedno s još nekim odlukama koje je taj sud nedavno donio, poput zabrane pobačaja ili ograničavanja prava federalnim agencijama da nadziru rad velikih korporacija, pokazuje kako se demokracija može uništiti iznutra, kroz institucije.

Upravo zato su brojna upozorenja o tome da HDZ okupira, kontrolira i pokorava institucije, od Ustavnog suda preko DORH-a do pravosuđa, postala ključna, ne samo u političkoj borbi, već u zaštiti ustavnih i demokratskih vrijednosti.

Demokracija se ne ruši samo izvana, nasilnim udarima, prosvjedima, atentatima, jurišem radikala na američki Kongres ili šatoraša na Banske dvore, hibridnim ili krvavim ratovima, već i kroz institucije koje štite vladajuće političare, specijalne interese, korporacije...

Diktator na jedan dan

Liberalna Amerika sada poziva Joea Bidena da iskoristi odluku Vrhovnog suda i manirom diktatora obračuna se s Trumpom ili sucima Vrhovnog suda, kao predvodnicima fašizacije američkog društva, što on principijelno odbija učiniti, ali Trump je već nekoliko puta najavio da će po povratku u Bijelu kući biti "diktator na jedan dan".

Premda je svima jasno da se diktatori ne zaustavljaju samo na tom jednom danu.

Pritom je Donald Trump, potkapacitirani, neuki, narcisoidni, bankrotirani tajkun pod kontrolom Vladimira Putin, zapravo tek obična ili "korisni idiot" onih snaga koje žele iskoristiti tog kandidata za rušenje američke demokracije.

Mutacija demokracije

A rušenje američke demokracije dovest će do naknadnog rušenja mnogih drugih zapadnih demokracija, čemu već svjedočimo u mnogim državama, od Mađarske preko Italije pa sve do Francuske, kao što smo jednu takvu mutaciju ustavnih i demokratskih vrijednosti vidjeli u Hrvatskoj kad se predsjednik Republike kandidirao na parlamentarnim izborima kao premijerski kandidat.

Istodobno, vladajući HDZ kontrolom institucija, oblikovanjem zakona, instaliranjem državnih odvjetnika i sudaca, nastoji zaštititi svoju poziciju, svoje interese i svoju vlast.

Tako se guši demokracija. Kad se ne ruši izvana.

Korisni idioti

Rušenje demokracije, naravno, otvara put Vladimiru Putinu u Ukrajini, a kasnije i u drugim državama prema kojima ima teritorijalne aspiracije. Na vladajuće pozicije u ključnim zemljama dolaze njegovi prijatelji, sljedbenici i "korisni idioti" koji se, primjerice, protive proširenju NATO saveza, financijskoj i vojnoj pomoći Ukrajini, zalažu se za rusku pobjedu ili makar mir pod ruskim uvjetima (koji bi Putinu omogućio novu fazu rata kad prikupi novu snagu).

Ali i koji, po Putinovu modelu, ruše liberalnu demokraciju, promoviraju novi fašizam, guše medije, kontroliraju institucije, progone manjine, šire mržnju u društvu kroz pronalaženje uvijek novih žrtvenih jaraca.

Demokracija se u pravilu ne ruši naprasno. Ruši se polako i sustavno. Da se i ne shvati kako smo odjednom osvanuli u diktaturi.
Nakon što mu je proao puč Adolf Hitler koristio se demokracijom, institucijama i slobodnim izborima da legitimno osvoji vlast. I zatim ukine demokraciju koja mu više nije trebala.

Demokratura

Vladimir Putin podvrgnuo je rusku demokraciju svojim diktatorskim ambicijama i pretvorio je u obični paravan, a izbore u običnu farsu.

Donald Trump ne skriva da je pronašao politički uzor u svjetskim diktatorima, od Putina preko kineskog Xi Jinpinga do Kim Jong Una, pokušao je ukrasti izbore, pa zatim srušiti izborne rezultate, a onda od Vrhovnog suda dobio diktatorske ovlasti u slučaju povratka u Bijelu kuću.

Istovremeno, Hrvatska je dobila treći mandat HDZ-a, koaliciju s krajnjom desnicom koju je Andrej Plenković optužio da stoji iza atentata na Markovu trgu, glavnog državnog odvjetnika koji laže o druženju s kriminalcima, kao i predsjednika države koji je srušio ustavnu podjelu vlasti, nakon što je pokazao privrženost interesima Rusije. 

Može li se reći da je hrvatska demokracija u sigurnim rukama?

Ili smo se možda navikli na ovakvu verziju demokracije?

Demokracija vrlo lako može prerasti u diktaturu. Nažalost, onaj povratni put iz diktature u demokraciju, mnogo je teži.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...