DODIK IZAŠAO ZA GOVORNICU: U NSRS počela rasprava o Deklaraciji svesrpskog sabora

"Srpski narod je danas svjestan činjenice da je svijet u ozbiljnom neredu. Po svaku cijenu ćemo čuvati mir i stabilnost. Ako Srbi ostanu u miru i drugi će biti u miru. Nemamo namjeru da se bavimo sukobima, već politikama", kazao je Dodik.

  • Vijesti

  • 02. Jul. 2024  

  • 0

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Rs raspravlja se i o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koju su usvojile Vlade Rs i Srbije na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna.

U uvodnom izlaganju predsjednik NSRs-a Nenad Stevandić kazao je da će ova deklaracija u ovom mjesecu biti usvojena i u Skupštini Srbije, te je pozvao narodne poslanike da podrže ovu deklaraciju.

"Pozivam vas da svi zajedno usvojimo ovu deklaraciju, a sve nedoumice da riješimo zaključcima", kazao je Stevandić.

Deklaracija definiše pravce zajedničkog djelovanja u budućnosti srpskog naroda. Ovaj dokument sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva i nedvosmisleno ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja.

Precizira se 15. februar kao dan 'Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike srpske' koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a Republika srpska nastavit će da obilježava 9. januar, kao dan njenog nastanka.

U NSRs se obratio i predsjednik Rs Milorad Dodik koji je kazao da nema ništa sporno u ovom dokumentu.

"Mi ćemo morati da u naš zakon o praznicima stavimo 15. februar kao dan državnosti, oko jezika, pisma. Deklaracija je jedan od najmoćnijih dokumenata srpskog naroda novije historije. Odbacujemo svaki prefiks i da nas prestanete zvati ovako i onako, a odbacujemo taj sramni naziv bosanski Srbi. Mi smo Srbi. Unaprijed znamo ko je protiv. Ali važno je da postoji značajna većina koja će podržati. Ko je protiv ovakve deklaracije morat će da objašnjava koga predstavlja i koga brani. Ovo nije upereno ni protiv ijednog naroda.

Nemate nijedno utemeljenje da je ugroženo ijedno pravo drugim vjerskim zajednicama u Rs. Nismo ni primjetili da u bilo kojim strukturama postoje zloupotrebe", kazao je Dodik.

Istakao je kako je i ovim dokumentom istaknuto opredjeljenje za mirom i stabilnošću.

"Srpski narod je danas svjestan činjenice da je svijet u ozbiljnom neredu. Po svaku cijenu ćemo čuvati mir i stabilnost. Ako Srbi ostanu u miru i drugi će biti u miru. Nemamo namjeru da se bavimo sukobima, već politikama", kazao je Dodik.

Kazao je da su Srbi zadovoljni autonomijom koju im je dao Dejtonski mirovni sporazum i da će se u tom okviru kretati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...