MINISTAR FORTO O DETALJIMA SASTANKA U MOSTARU: “Ne učestvujem u prozivkima, prepirkama..."

"Ne razgovaram preko medija. Bila je radna atmosfera. Svi smo rekli jedni drugima u lice šta mislimo."

  • Politika

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Nakon jučer održanog sastanka partnera u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine jedan od učesnika sastanka, ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke Edin Forto govorio za N1 o detaljima, te kazao zašto se ovoliko dugo čekalo na dogovor oko usvajanja budžeta.

“Ne znam ko je kreirao očekivanja od ovog sastanka da budu mnogo veća. Mogu potvrditi da smo i ranije najavili da ćemo se baviti budžetom. Mogu da kažem da je sastanak uspješan. Ne sjećam se kada je bio posljednji sastanak. Drago mi je što se održavaju bez obzira što svako radi politiku na svoj način. Na kraju je bitno da dogovoramo konkretne stvari. Ne smije biti euforija oko usvajanja budžeta. Ne mogu reći zbog čega ranije nije bilo usvajanja budžeta”, kazao je Forto.

Potom je dodao:

“Vezanje stvari u BiH vodi ka blokadi. Takav model vladanja u BiH smo zatekli i tako se ne smije upravljati. Postoji niz zahtjev. Čuli smo govor SNSD-a koji su trebale biti isporučene, pa nisu. Rekao sam mogao bi i ja nabrojati stvari koje su se trebale desiti, ali nisu. Ono što je bilo za javnost i što smo izašli u javnosti, dogovorili smo budžet. Ne mislim da se radi tajno i van očiju javnosti. Sastanci se obično ne prenose. Jučer je bio dogovor da stane samo domaćin sastanka da se obrati medijima. Ja sam dao izjavu za medije poslije sastanka.”

Na ranijim sastancima dogovorena je raspodjela novca, međutim ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević nije se pojavljivao na sjednicam UIO, jednu je demonstrativno napustio. Šta je problem sa raspodjelom, i zašto Doik tvrdi da se ne može raspodjela dogovoriti unutar FBiH. Je li stvar dogovora ili ipak odgovornosti?

“Vezano konkretno za tehničke detalje oko toga, postoji metodologija, postoje stavovi da se ona mora izmijeniti. Ukoliko hoćete tehnički oko toga, morate sa ministrom Kraljevićem ili Nerminom Nikšićem. Odluka ne dolazi na Vijeće ministara BiH. Sredstva stoje niz godina zbog metodologije, koja se gleda sa dvije različite strane. Sredstava treba da se rasporede kome pripadaju, to je moj stav. U Elektroprijenosu postoje sredstva koja se treba raspodjeliti, ali i oko toga se treba dogovoriti. Radi se ukupno 62 miliona u budžetu. Nadam se da će biti na sjednici Vijeća ministara BiH”, kazao je Forto.

Na pitanje da li je ovo posljednja šansa za stabilizaciju odnosa unutar koalicije, Forto je kazao:

“Ne učestvujem u prozivkima, prepirkama. Ne razgovaram preko medija. Bila je radna atmosfera. Svi smo rekli jedni drugima u lice šta mislimo. Nikada ne komentiramo izjave drugih, pogotovo onih koji dolaze iz Banja Luke. Ne učestvujem u reality programu. To nije moj program rada, niti će ikada biti. Mislim da smo napravili ozbiljan iskorak ka EU. Kada je riječ o zakonu o sudovima, pitali smo kada će se vratiti na dnevni redi. Prošli sastanak nam nije proizveo neki dogovor. Uvijek ima opstrukcija, ali nema nazad, Sve što je bitno za BiH, trebamo razgovarati”, kazao je.

Između ostalog, prokomentirao je jučerašnje žrijebanje. PDP je dobio petog Delgata u Domu naroda BiH.

“Opozicija i pozicija u RS se dosta slažu. Volio bih da svi zajedno delegati da se okrenemo konstruktivnom radu. Sve što traži Evropa od nas, ne osjeti se licemjere. Osjeti se iskrena njihova želja, da uradimo prave korake. Nakon dužeg vremena postoji obostrana želja. Kao neko ko je bio premijer KS, jednog dana sam bio, drugi dan nisam. Rekonstrukcija vlasti je normalna stvar u svijetu, pa i ovdje. Niko još o tome nije razgovarao. Ne možemo raspravljati o tome. Pokušavam da izdignem naše djelovanje, izvan nekih političkih dnevnih tema. Ne bih umanjivao BiH na bilo koji način, svi političari budu i prođu”, kazao je Forto.

Na kraju razgovora za Dan uživo govorio je problemu javnih sesrvisa u BiH.

“Nevjerovatno da je prije 10 godina istekao mandat članovima Upravnog odbora Federalne televizije. Upravni odbor trenutno nema niti jednog člana. Direktor je van mandata, također. Potrebno je da Parlament, kao i Ustavni sud, provesti proceduru i popuniti Upravni odbor. Potrebno je pronaći pravno rješenje, ali i OHR koji se izjašanjavao po ovom pitanju. Kao i Evropska uniju, koja je stavila javni servis kao jedan od 14 prioriteta”, zaključio je Edin Forto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...