AUTOKRATIJA MINISTRICE VLAISAVLJEVIĆ: Uposlenici pucaju pod pritiskom, već ih je 12 napustilo Ministarstvo kulture i sporta

Vlaisavljević jednostavno želi u ministarstvu samo odane i poslušne, i radnike koji ne postavljaju "suvišna" pitanja.

  • Mini market

  • 03. Jul. 2024  

  • 1

Otkako je funkciju ministrice kulture i sporta FBiH preuzela ambiciozna i autokratski nastrojena Sanja Vlaisavljević (HDZ), u ovoj entitetskoj instituciji zavladao je opšti haos. Potpuno su narušeni međuljudski i međukolegijalni odnosi i nerado se dolazi na posao. Oni koji ne mogu da trpe pritisak odlaze, a sve se glasnije i argumentovanije govori o brojnim zloupotrebama sredstava ministarstva o čemu je nedavno pisao portal Žurnal.

Navedene informacije saznali smo direktno od uposlenika Ministarstva za kulturu i sport, a da su problemi otišli tako daleko dobro nam ilustruje i činjenica da na brojne neregularnosti i probleme u instituciji kojom upravlja Sanja Vlaisavljević otvoreno ukazuju i mediji koji su inače naklonjeni aktuelnoj vlasti Trojke i HDZ-a.

A da će do svega toga doći moglo se naslutit već na početku njenog mandata. Po samom preuzimanju funkcije, Vlaisavljević, koja je ranije bila uposlena u Ministarstvu civilnih poslova, sa sobom je u novo ministarstvo doslovno dovela desetak svojih kolega i kolegica, uposlenika državnog ministarstva, uglavnom mladih ljudi.

Novi uposlenici/namještenici ili dužnosnici, njih ukupno 13 (imena poznata redakciji Slobodne Bosne), gotovo svi odreda su hrvatske nacionalnosti pa uposlenici ministarstva sumnjaju da Vlaisavljević (vjerovatno po nalogu svoje stranke) vrši tihu kroatizaciju ovog ministarstva.

No, budući da su na "listi nepodobnih" ministrice Vlaisavljević našli i mnogi Hrvati, jasno je da njen motiv nije nacionalne prirode već, kako smo naveli, autoritarne. Vlaisavljević jednostavno želi u ministarstvu samo odane i poslušne, i radnike koji ne postavljaju "suvišna" pitanja.

Tako je u međuvremenu Ministarstvo kulture i sporta FBiH napustilo čak 12 zaposlenih (imena poznata redakciji Slobodne Bosne). Među njima su i pojedini istaknuti uposlenici ministarstva koji su u službi proveli gotovo dvije decenije, ali u novim okolnostima više nisu željeli raditi. 

Sve nabrojane probleme ministrica Vlaisavljević nastoji prikriti populizmom kakvog smo često imamo priliku gledati na primjeru sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić. Vlaisavljević se pojavljuje na svečanostima koje imaju pozitivan odjek u javnosti poput raznih sportskih, humanitarnih ili kulturnih svečanosti. Za sada joj to i uspijeva. Do kada, vidjet ćemo.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...