SALKIĆ NAKON USVAJANJA SPORNOG NACRTA U NSRS: "Pokušava se stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija svojstvena Srbiji"

Istaknuo je kako je neprihvatljivo da grb, koji je od strane Ustavnog suda proglašen diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu RS. Isto tako, dodao je da je neprihvatljivo izvođenje himne "Bože pravde".

  • Politika

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a, kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne "Bože pravde".

Poslanik u NSRS Ramiz Salkić je izjavio za Fenu da je usvojen nacrt zakona koji će ponovno doći na raspravu u Narodnoj skupštini.

- Mi ćemo ponovno ukazati na neprihvatljivost da ono što je zabranjeno odlukom Ustavnog suda i proglašeno kao diskriminirajuće postane dio manifestacija, dio aktivnosti koje će se provoditi na različitim mjestima - kazao je Salkić.

Istaknuo je kako je neprihvatljivo da grb, koji je od strane Ustavnog suda proglašen diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu RS. Isto tako, dodao je da je neprihvatljivo izvođenje himne "Bože pravde".

- Ovdje se pokušava stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija koja je svojstvena Srbiji, da bude prihvatljiva na prostoru ovog entiteta i da se stvara osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija i da se, na neki način, stanovništvo u ovom entitetu privikava da je u Srbiji, da nije dio BiH. Posebno imajući u vidu činjenicu da se apsolutno izbjegava isticanje državnih obilježja na bilo kojoj manifestaciji, u javnom prostoru, na mnogim javnim ustanovama. Tako da je ovdje jasna tendencija da se kroz ovaj zakon ojača prisustvo Srbije i stvori osjećaj pripadnosti ovog entiteta Srbiji - mišljenja je Salkić.

Upitan šta se može učiniti ukoliko zakon u konačnici bude usvojen u NSRS, Salkić je odgovorio da će biti iskorišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda i pred Ustavnim sudom ovog entiteta, ali i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se ukazalo na činjenicu da se pokušava odluka Ustavnog suda izvrgnuti ruglu i da se, bez obzira na postojanje odluke Ustavnog suda i proglašenja diskriminatroskim ovih obilježja, ona ponovno stave u upotrebu i budu dio prostora u kojem mi živimo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...