"NA ISLAM PREŠAO ZBOG DJEVOJKE": Poznanik saučesnika u terorističkom napadu otkrio detalje iz života Igora Despotovića

Despotović u srednjoj školi bio maltretiran od strane drugih učenika

  • Hronika

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Igor Despotović (25) uhapšen je u subotu u Beogradu zbog sumnje na terorističko udruživanje, nakon krvavog napada ispred izraelske Ambasade u režiji Miloša Žujovića (25) vjerskog imena Salahudin, a koji je poslije napada ubijen.

Dobar poznanik uhapšenog Despotovića kaže da je Despotović u srednjoj školi bio maltretiran od strane drugih učenika, ali kad se to riješilo on je ostao povučen i uvijek je bio sam. Igor Despotović je, kako kaže, bio jedan od rijetkih dobrih momaka u toj srednjoj školi.

– Miran, pristojan, skromnog držanja, ali i nekako previše povučen. On se ni sa kim nije družio i na odmorima je stajao sam – kaže poznanik.

Dodaje kako je Despotović profesoru vjeronauke baš na času otkrio kako namjerava da pređe u islam.

 - Svi smo bili onako zbunjeni, jeste on bio onako povučen, ali smo se pitali otkud mu ta ideja - navodi poznanik osumnjičenog.

Prema njegovim riječima, vjeroučitelj je pokušao da ga odvori od te ideje, ali nije uspio, jer je Despotović već bio vrbovan.

– On je nakon toga ostao sa njim u dugim razgovorima, pokušavaući da ga od toga odvrati, ali u tome nije uspio, a pošto mu je Igor kao razlog svoje odluke da promjeni vjeru naveo djevojku muslimanku s kojom je počeo da se viđa, profesor je pomislio da se radi o pukom mladalačkom hiru usljed prve vatre ljubavi, koji će ga proći kad se malo stiša i sama vatra. Nije mogao slutiti da je Igor već tada stupio u kontakt sa vehabijama iz Novog Pazara i da su ga oni još tada uzeli pod svoje – priča sagovornik.

Kako kaže, to je očigledno učinio iz dubinskog revolta zbog svega što je trpio od vršnjaka, piše Kurir.

Iste godine pošto je završio školu, uhapšen je zbog detaljnog planiranja da “otme kamion i uleti u Knez Mihailovu”. Eto ga uhapšenog i ovih dana kao saradnika Miloša Žujovića iz Mladenovca, ubijenog tokom napada na pripadnika Žandarmerije, koji je prišao islamistima vjerovatno iz neke slične psihološke drame – kaže poznanik Igora Despotovića i dodaje: “Baš srpski momci, jedan iz Beograda, drugi iz srca Šumadije”.

Despotović je, podsjetimo, ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih djela. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i vrijeme provedeno na mjeri zabrane napuštanja stana uz primjenu elektronskog nadzora, obrazloženo je ranije ove godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...