ZAKULISNE IGRE MAĐARSKOG PREMIJERA: Orban tajnim letom otputovao na sastanak s Putinom, oglasio se Josep Borrell

Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjetu Moskvi - kazao je Borrell

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se povodom informacija da je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da on ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske.

Ubrzo nakon 9 sati avion Vlade Mađarske Airbus A319, koji je prevozi premijera Viktora Orbána, poletio je iz Budimpešte za Rusiju, rekao je Szabolcs Panyi, novinar VSquarea i Direkta36.

Na radarskoj snimci vidi se kako avion leti iznad Poljske i ulazi u bjeloruski zračni prostor nakon 10 sati ujutro.

Prema navodima VSquareovih izvora iz nezavisnih srednjoevropskih zemalja, mađarski premijer posjetit će Kremlj i sastati se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u pratnji je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

“Posjeta premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije”, objavio je Borrell, a prenosi Hina. 

Mađarska kao zemlja koja je preuzela rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inostranstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Evropskog vijeća kada je riječ o nivou čelnika država ili vlada, te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskom nivou.

“Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjetu Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Evropskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina”, ističe Borrell.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni krivični sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao nalog za hapšenje zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...