"SB" NA BOOKSTANU: "Zarjavele trobente: generacija kao kulturni koncept", Zoran Predin, Sejo Sexon, Elvis J. Kurtović i Boro Kontić učesnici razgovora (FOTO)

"Zarjavele trobente" tema je ovogodišnjeg festivala koji traje do 6. jula.

  • Kultura

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Na međunarodnom književnom festivalu Bookstan danas je održan je razgovor na temu "Zarjavele trobente: generacija kao kulturni koncept".

Na iznimno posjećenoj sesiji učestvovali su – Zoran Predin, Adam A. Subašić, Sejo Sexon i Elvis J. Kurtović, a razgovor je moderirao Boro Kontić.

Zoran Predin, slovenački muzičar, književnik, tekstopisac, i nekadašnji vođa kultnog rock sastava Lačni Franz, na Bookstanu je predstavio i svoju knjigu Bezgrešna.

"Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja devetog izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?", poručili su organizatori ranije.

Upravo su "Zarjavele trobente" tema ovogodišnjeg festivala koji traje do 6. jula.

A, danas, u 14 sati, u Američkom kutku bit će održana i treća radionica Mladog kutka, a program se potom premješta u Buybook gdje ostaje do kraja dana, i gdje će u 16 sati biti predstavljena knjiga Listopadi Refika Ličine. Riječ je o knjizi objavljenoj u ediciji Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović, a s autorom će razgovarati književnik Mile Stojić.

Nakon toga, u 17 sati planiran je program "In memoriam: Paul Auster", u kojem će učestvovati Almir Imširević, Semezdin Mehmedinović i Haris Pašović, a Buybook je specijalno za festival preveo i objavio Austerovu kultnu knjigu Crvena bilježnica.

U 18 sati popularna turska autorica Defne Suman će u razgovoru s prevoditeljicom Alenom Ćatović predstaviti svoj novi roman Krug, nezaboravnu priču o iskustvu grčke zajednice u Istanbulu i nježnu posvetu gradu. Defne Suman autorica je više romana koji su postali međunarodni bestseleri, a prevedeni su i na engleski jezik.

U 19 sati Guzelj Jahina će u razgovoru s Adijatom Ibrišimović-Šabić predstaviti svoje romane Zulejha otvara oči i Ešalon za SamarkandGuzelj Jahina jedna je od najprevođenijih savremenih ruskih autorica, a samo je roman Zulejha otvara oči do sada preveden na više od trideset jezika i ekraniziran. Sat vremena poslije, u 20 sati, Faruk Šehić će u razgovoru s Lanom Bastašić predstaviti svoju novu knjigu Cimetna pisma, dijamantna stvorenja

Posljednji događaj trećeg dana festivala, u 21 sat, bit će predstavljanje romana Anomalija francuskog književnika Hervéa Le Telliera.autorom će razgovarati francuski pisac bosanskog porijekla Velibor Čolić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...