PORUKA DEKANA SARAJEVSKOG FPN-a SEADA TURČALA: "Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ 11. jula"

"Ovaj čin sjećanja i poštovanja mora biti u središtu pažnje svih nas – novinara, medija i svakog dobronamjernog građanina. Naša kolektivna savjest nalaže da se fokusiramo na žrtve, njihove porodice i istinu o genocidu, a ne na one koji pokušavaju negirati, relativizirati ili iskriviti historijske činjenice svojim izjavama i djelovanjem", napisao je, između ostalog, Turčalo.

  • Društvo

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo uputio je poruku uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Poruku prenosimo u cijelosti.

"Sutra obilježavamo 29. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. U mezarju u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida.

Ovaj čin sjećanja i poštovanja mora biti u središtu pažnje svih nas – novinara, medija i svakog dobronamjernog građanina. Naša kolektivna savjest nalaže da se fokusiramo na žrtve, njihove porodice i istinu o genocidu, a ne na one koji pokušavaju negirati, relativizirati ili iskriviti historijske činjenice svojim izjavama i djelovanjem.

Ovo nije samo komemoracija, već trenutak suočavanja s istinom i moralnom odgovornošću. Godinama svjedočimo kako negatori genocida i glorifikatori ratnih zločinaca svojim perfidnim djelovanjem, pokušavaju baš uoči i na sam 11. juli privući medijsku pažnju i skrenuti fokus sa žrtava na sebe. Ovo su taktike moralnih ništarija, čija je jedina namjera umanjiti značaj i brutalnost zločina genocida počinjenih nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Odgovornost je na nama da 11. juli bude posvećen isključivo sjećanju na žrtve genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ ovog važnog dana. Naša je obaveza da čuvamo istinu, prenosimo je budućim generacijama i osiguramo da sjećanje na žrtve genocida ostane neokaljano i dostojanstveno. Samo tako možemo graditi pravednije i humanije društvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...