HAMDIJA FEJZIĆ PITA: "Nije mi jasno kako mogu na onaj svijet, a da ne otkriju gdje su masovne grobnice"

Upozorio je Fejzić da su zakoni u FBiH i kantonima  uglavnom išli na štetu povratnika.

  • Društvo

  • 11. Jul. 2024  

  • 1

O Srebrenici ne smijemo misliti samo 11. jula - decenijima unaprijed treba razmišljati o Srebrenici, o opstanku Bošnjaka na ovim prostorima, o boljim uslovima života za sve one koji žele da žive na ovim prostorima, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

„Jer - ovo je Bosna i Hercegovina, mi čuvamo Bosnu i Hercegovinu ovdje. Ako ovdje ne uložimo dosta truda i rada, svi oni koji su relevantni da to urade - onda se pitamo da li to mi želimo jedinstveno Bosnu i Hercegovinu“.

Upozorio je Fejzić da su zakoni u FBiH i kantonima  uglavnom išli na štetu povratnika.

„Nema tog zakona koji je donesen, a da nije išao na štetu povratnika, da mu oteža život ovdje, da bude primoran nekad da se odjavi odavde iz bilo kojih razloga, jer tamo se nude mnogo, mnogo bolji uslovi. To treba da bude obratno. Srebrenica treba da bude broj jedan, da svi oni koji su iz Podrinja imaju u svim tim javnim pozivima prednost“.

Fejzić je za FTV podsjetio na rezoluciju Generalne skupštine o Srebrenici u kojoj je poručeno da 11. juli treba da se oblježava u cijelom svijetu, da u udžbenike treba da uđu u ono što se desilo u Srebrenici 1995. godine – a desio se genocid i da djeca svijeta uče o tom i da šalju poruku da se to nikad nikome ne ponovi.

„Politika Srbije je kreirana kada je započela agresija na BiH i ovaj genocid ništa nije promijenio. Ona i dalje ide istim tim svojim pravcem i otežava nam život na ovim prostorima. Imali su priliku da dožive katarzu, to nisu iskoristili i u historiji trebaju za to da imaju kaznu“.

Upozorio je Fejzić da je prošlo 29 godina i da se još traga za više od 1000 žrtava.

„Teško je otkriti gdje je problem. Ako kažem da su to neke relevantne institucije koje to rade, treba postaviti pitanje u kakvim i onim uslovima rade. Imamo Institut za traženje nestalih. Ako bi neko uzeo da ih kritikuje – cijela država BiH funkcioniše u tri neka dijela. Ako se jedan dio ne složi, to ne može dalje dalje - tako je i u Institutu. Problem je u tome što pojedinci, koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice - neće to da kažu. Nije mi jasno kako mogu da čekaju smrt ili da odu na onaj svijet, a da se ne otarase tog tereta“.

Kad je u pitanju procesuiranje zločina, zakazao je sistem, smatra Fejzić.

„Mislim da je to trebalo mnogo više da se radi na tom polju radi. Imamo i presude koje su dokazale da se desio genocid, ali imamo i mnoge predmete u ladicama. Ja se nadam da će i oni doći na red. Po mom mišljenju – to ide sporo“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...