PO STRUCI KARDIOLOG: Gradonačelnik Brčkog Zijad Nešić više puta spašavao živote, u Potočarima jučer reanimirao čovjeka

Govori kako je i prije dvije godine na isti način na jednom od aerodroma reanimirao jednog Nijemca iz Frankfurta.

  • Društvo

  • 12. Jul. 2024  13. Jul. 2024

  • 0

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić našao se nebrojeno puta u situacijama da spašava ljudske živote, on je zapravo po struci kardiolog.

Posljednji slučaj dogodio se u Potočarima jučer, na obilježavanju 29. godišnjice od genocida u Srebrenici.

"Pacijent je bio u safu ispred mene, možda udaljen sedam-osam metara. Rekli su da je nekome pozlilo, otišao sam tamo, to je bila klinička smrt, kardiorespiratorni arest, zastoj disanja. Imao je jaki grč vilice, nije disao, išla je reanimacija, masaža srca. Reanimaciju znaju svi vozači koji polože prvu pomoć", govori skromno za Faktor primarijus Nišić.

Dodaje kako mu se u pružanju pomoći priključila ekipa Hitne pomoći iz Zenice.

"Uveli smo čovjeka u stanje pune svijesti, vratili srčanu akciju, disanje i onda smo ga transportovali do sanitetskog vozila, dalje ne znam put pacijenta. To je bila klinička smrt ali iza toga vjerovatno stoji razlog, teško je do toga doći ali čovjek je živ, bio je komunikativan, orijentisan, tako da eto rezultat je odličan", ispričao je Nišić.

A otkud kardiolog u politici?

"Splet političkih okolnosti me doveo do gradonačelnika, imam privatnu kardiološku ambulantu već više godina. Bio sam član Predsjedništva udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine", je Nišić. Govori kako je i prije dvije godine na isti način na jednom od aerodroma reanimirao jednog Nijemca iz Frankfurta. 

"Bilo je još sličnih slučajeva. A to je naš posao, mi smo uvijek pripravni. Moram kazati da je u Potočarima bilo prevruće. Ta temperatura dehidrira i onda je gustoća krvi veća, mogu nastupiti moždani, srčani udari. Imate disbalans elektrolita, problemi sa kreatininom, sve je to kompleksno, organizam to iscrpi ", upozorava Nišić.

Kaže kako je prije čovjeka koji je doživio srčani zastoj, pozlilo jednom dječaku.

"Vidite ja sam bio u safu, tek je počeo namaz, i onda u startu je pozlilo nekom momku, ja sam istrčao iz safa. To je bio kolaps kod dječaka, pozvana je hitna. Dva puta sam prekidao namaz. Također, kod dočeka ultramaratonaca Vukovar-Srebrenica, u Brčko distriktu, bilo ih je osam učesnika, kod jednog sam prepoznao opasne simptome, poslao sam ga u bolnicu. To nam je posao", ispričao je ovaj humani čovjek koji je dosljedan Hipokratovoj zakletvi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...