ŠPANIJA ILI ENGLESKA, PITANJE JE SAD: ŠARIĆ, DUJKOVIĆ, DELIĆ: Sportski novinari za "SB" prognoziraju ko će osvojiti EURO i zašto

Za početak - Španija je najviše pokazala - od početka.

  • Sport

  • 14. Jul. 2024  14. Jul. 2024

Španija i Engleska će večeras, u finalu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, u Berlinu igrati 28. put. Englezi su bili bolji četrnaest puta, Španci deset, a tri utakmice završene su neriješeno.

Prvi put su igrali 1929., kada su u prijateljskoj utakmici u Madridu pobijedili Španci 4:3, a posljedni prije šest godina u Ligi nacija, kada su, također u Španiji, u Sevilli dobili Englezi.

Od igrača koji su i danas u kadru, čitamo u zagrebačkim Sportskim novostima, za Španiju su igrali tek Nacho i Alvaro Morata, a za Englesku Jordan Pickford, Joe Gomez, Kieran Trippier, Harry Kane, Kyle Walker i Trent Alexander-Arnold.

Pred večerašnji novi i njihov najvažniji okršaj u historiji, zamolili smo sportske novinare iz tri medijske kuće sa sjedištem u Sarajevu, za prognozu rezultata uz pitanje - zašto? 

******

ZLATKO ŠARIĆ - „Oslobođenje“

Fudbal je dovoljno nepredvidiv, i super što je tako, da bi se mogao uopšte predviđati pobjednik neke izuzetno važne, finalne utakmice. Po onome što smo gledali tokom cijelog Eura jasno je da se više favorizuje Španija, koja realno jeste pružala bolje igre od Engleza, no to ništa ne mora značiti.

Bellinghamove makazice, Sakin projektil, kao i s druge strane Yamalova ili Olmina majstorija, stvari su koje jednostavno mogu da se dogode, a onda sve prognoze, pa i sve taktike padaju u vodu. Ono što bi kao pasionarni ljubitelj fudbala volio jeste da padne neki rani pogodak koji će potpuno promijeniti sve ono što je planirano, a u takvim utakmicama često se najviše uživa.
Pogodak Francuske protiv Španije pokrenuo je utakmicu, isto kao i vodstvo Holandije (iliti Nizozemske) protiv Engleza. Vidjeli smo poluvrijeme u kojoj je Engleska odigrala ubjedljivo najgledljivije do sada, ali kao da su u svlačionici sami sebi rekli, "e ovo je previše ofanzivno hajmo mi opet u oprezni mod".

Pa i utakmica dvije ekipe koje su najviše pokazale, Španije i Njemačke, bila je prilično dosadna do prvog gola. A koliko su bitne neke naizgled nebitne sitnice pokazuje upravo primjer Njemačke, oni su zabili go Švicarcima u sudijskom vremenu pa su na Španiju morali već u četvrtfinalu, a da nisu išli bi u donji dio žrijeba gdje bi realno bili favoriti da se dokopaju finala.

Znači, koštao ih boljeg žrijeba pogodak koji su postigli za izjednačenje. Sitnice, sreća, bljesak pojedinca, po meni su to stvari koje su najbitnije u previše važnim utakmicama. Španija je dobila Francusku 2:1 iz dva jedina udarca na go, a najbolji igrač i onaj koji ima najviše zasluga što su stigli do finala je Dani Olmo koji uopšte nije u početnoj postavi.

Kao što je Nijemcima "odmogao" pogodak Füllkruga za remi 1:1 protiv Švicarske, Špancima je "pomogla" povreda njihovog standardnog igrača Pedrija zbog kojeg je Olmo ušao već u 8. minuti meča protiv Njemačke. Zabio go i asitirao u pobjedi 2:1.
Teško da je to vizija selektora De la Fuentea, da zna da će mu rezervni igrač ući u 8. minuti i postati vođa i ključni igrač ekipe, ne samo na tom meču, već i u polufinalu. Isto kao što nije majstorija Southgatea to što su mu u finišu meča protiv Holandije ušli Watkins i Palmer. Pa to su dva igrača koja su imala najveći ofanzivni učinak u prošloj sezoni Premier lige, bolji od Haalanda, Salaha, Fodena.

Jasno je da je to vrhunski kvalitet. A kvalitet, vrhunski, imaju obje ekipe, naše je samo da se nadamo da će se utakmica istumbati, da preopreznost neće spriječiti neku majstoriju koja će pokrenuti lavinu. Pa kako god završi.

OGNJEN DUJKOVIĆ - BHT1

Smatram da je Španija favorit u finalu. Crvena furija je pokazala najviše u dosadašnjem dijelu prvenstva, igraju jako dobro i, što je važnije od toga, žele da igraju, žele da se nadigravaju, žele da svi uživaju u njihovim utakmicama.

Takođe niz od šest pobjeda na ovom EURU, ali i činjenica da su pobijedili Italiju, Njemačku i Francusku, ih stavlja u ulogu favorita jer znaju pobjeđivati i ove, "velike" reprezentacije.

Sa druge strane, Engleska je odigrala jedno poluvrijeme na EURU kako treba i našla se u finalu. Neko će reći da je i to uspjeh, na takav način doći do finala. Možda i jeste, ali je negledljiv. Daleko od toga da će Španija lako ostvariti trijumf jer su Englezi pokazali šta mogu u prvom poluvremenu protiv Nizozemske, iako ostaje misterija zašto tako nisu igrali cijelu utakmicu ili dobar dio ovog EURA.

Zbog toga što želim da pobijedi fudbal, a ne destrukcija protivničke igre. Nadam se da će Španija postati prvak Evrope.

EMIR DELIĆ - "Al Jazeera Balkans"  

Španiju sam smatrao favoritom i prije Eura. Na turniru su igrali najljepši fudbal, postigli su najviše golova, bili su atraktivni, lepršavi, efektni... izgledaju opasno, brzi su i neugodni za čuvanje, posebno Yamal i Williams.

Rodri je fenomenalan na sredini terena, a Olmo se iz pozadine probio u prvi red i postao zlatni džoker.

U finalu se nikad ne može prognozirati jer je i Engleska jaka i to što se mučila na takmičenju, ne znači da možda neće odigrati najbolju utakmicu na Euru. Očekujem spektakl, dobar fudbal, puno golova. Nadam se da će Španija uspješno zatvoriti krug na Euru koji je počela pobjedom u Berlinu nad Hrvatskom.

******

Kao što vidite, prognoze su na strani Španije. Ali kako ćeš biti favorit protiv tima koji u napadu ima Harryja Kanea, Judea Bellinghama i Bukayoa Saku. Još i Phila Fodena. Nazad Johna Stonesa. Sa sve Kyleom Walkerom po strani. Pa se, možda, poslije finala bude otvorila koja flaša "prezimenjaka" ovog potonjeg. Ili nečeg sličnog. Istina, nema Jacka Grealisha... Ali, ima mu "imenjaka". Sve neke asocijacije. 

(Dino Bajramović)   

trenutak ...