MEMORIJALNA ŠETNJA U CHICAGU: 8.372 koraka za žrtve genocida u Srebrenici

BHGF - Bosnian and Herzegovinian genocide foundation, danonoćno je radila na organizaciji ove šetnje kako bi sve proteklo u najboljem redu, te kako bi se dobile sve potrebne dozvole od države Illinois, ali i općine u kojoj je šetnja organizovana.

  • Društvo

  • 14. Jul. 2024  

  • 0

U Chicagu je jučer održana 5. tradicionalna šetnja povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

BHGF - Bosnian and Herzegovinian genocide foundation, danonoćno je radila na organizaciji ove šetnje kako bi sve proteklo u najboljem redu, te kako bi se dobile sve potrebne dozvole od države Illinois, ali i općine u kojoj je šetnja organizovana.

Kako bi imali uvid u broj učesnika, svi koji su željeli da učestvuju trebali su se registrovati, mada kao i prethodnih godina, očekivao se veći broj od onog koji je bio registrovan. Registrovano je nešto više od 800 učesnika, a po procjeni organizatora, kao i prethodnih godina, učestvovalo je nesto vise od 1000 osoba. Istaknute su zastave Bosne i Hercegovine, Amerike, ali i Palestine.

Prije početka same šetnje, organizatori su se obratili prisutnima te su iščitana imena svih 14 identificiranih žrtava genocida koje su ovog jula svoj vječni počinak našli u Memorijalnom centru Potočarima.

S obzirom na to da u ovom dijelu Amerike živi veliki broj osoba porijeklom iz Podrinja, organizatori šetnje su apelovali na učesnike da, kada su u Bosni i Hercegovini, ponovo daju krvne uzorke, jer još uvijek ima 800 neidentifikovanih žrtava genocida sa područja Podrinja.

Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, cilj šetnje jeste da se učini simboličnih 8.372 koraka, što predstavlja broj žrtava koji su mučeni, te na nehuman način ubijeni kobnog 11. jula u UN zaštićenoj zoni i Srebrenici. Ove godine osim velikog cvijeta Srebrenice, postavljene su i 8.372 zastave sa cvijetom Srebrenice. Šetnja je krenula u 10:00h sa “Montrose Harbor “ u Chicagu, a šetnji su prisustvovali i preživjeli Srebreničani koji su putovali kroz šume kako bi došli do slobodne teritorije.

Organizatori su obećali starijim generacijama da će čuvati od zaborava genocid počinjen ne samo u Srebrenici, nego na području cijele BiH, te da se već ove godine dosta više omladine uključilo u organizaciju i volontiranje na samom dogadjaju.

Organizovani su i punktovi gdje su učesnici šetnje dobili vodu, voće, užinu, majice i torbu sa osnovnim potrepštinama za šetnju, obzirom da je temperatura u Chicagu iznosila oko 30 stepeni celzijusa uz veliku vlažnost zraka, apelovano je da se pije dosta vode i da se zaštiti od sunca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...