ČETVRTI PUT U HISTORIJI: Španija je prvak Europe!

Španci su u finalu Eura igranom na Olimpijskom stadionu u Berlinu s 2:1 pobijedili Englesku

  • Sport

  • 14. Jul. 2024  14. Jul. 2024

  • 0

Španija je po četvrti put u historiji postala prvak Europe. Strijelci za Furiju su bili Nico Williams u 47. i Mikel Oyarzabal u 87. minuti. Za Englesku je zabio Cole Palmer u 73. minuti.

Na samom početku susreta, Crvena furija je imala nešto veći posjed lopte, što je bilo i za očekivati, pa je gostima prvi zaprijeto Williams, ali nije bilo opasnosti po gol Pickforda.

Igrala se deveta minuta kada je viđen prvi slobodan udarac na meču, kada je Shaw ubacio loptu u protivnički šesnaesterac, ali je sudija svirao prekršaj u napadu. Dvije minute kasnije, Williamsa je u posljednjem trenutku izblokirao Stones. 

Uzbuđenja u Berlinu nije bilo sve do 15. minuti, kada je viđena prva ozbiljna akcija Engleza. Walker je ubacio loptu, ali je ona izbačena u korner, da bi potom Foden ubacio, ali je odbrana Crvene furije dobro reagovala i izbacila loptu daleko od gola.

Yamal je u 23. minuti izblokiran u posljednjem trenutku, i to poslije dodavanja Olma, a u 27. minuti je Ruiz šutirao poslije duge akcije, ali je Guehi dobro reagovao i izblokirao njegov udarac.

U 43. minuti meča, iz teške pozicije je pokušao Morata, ali nije uspio da ugrozi gol Pickforda, a to je ujedno bila i posljednja šansa za obje ekipe u prvom poluvremenu.

Drugi dio susreta je odlično počelo za Crvenu furiju, koja je u 47. minuti došla u vodstvo. Yamal je sjajno uposlio Wiliamsa, koji je pogodio mrežu golmana Engleske.

Samo minut kasnije, Španci su imali veliku priliku. Olmo je na kraju šutirao sa desetak metara, ali je lopta otišla pored gola, a u 56. minuti je Morata mogao sve završiti.

Šutirao je, lopta je prevarila Pickforda, ali je jedan od igrača Engleske reagovao u pravo vrijeme i intervenisao ispred svog gola, da bi potom Wiliams pokušao sa dvadeset metara, ali se Gordi Albion izvukao.

Nakon toga se igra malo preselila na polovini Španije, a u jednoj situaciji je Bellingham sjajno primio loptu, šutirao je sa 20 metara, ali je lopta otišla pored gola.

S druge strane, uslijedila je odlična akcija Crvene furije, Yamal se odlučio na udarac, dok je fenomenalnu odbranu zabilježio Pickford. 

U 72. minuti su Englezi stvorili odličnu priliku, a iz koje su stigli do izjednačenja rezultata. Palmer je šutirao sa 20 metara, loptu je u gol skrenuo Zubimendi, te je na taj način prevario Simona, ali je na kraju pogodak pripisan igraču Chelseaja.  

Rezultat se mogao promijeniti u 82. minuti poslije veoma dobre prilike za Španiju. Ponovo je Yamal šutirao, ali je još bolju intervenciju zabilježio Pickford.

Ipak, Crvena furija je u 87. minuti došla do novog gola. Nakon centaršuta Cucurelle sa lijeve strane, Oyarzabal je pogodio mrežu golmana Engleske za zasluženo vodstvo Crvene furije, navodi Sport1.

Englezi su u 90. minuti imali dvije velike šanse. Prvo je Simon odbranio udarac jednog igrača Gordi Albiona, a onda je Olmo sa gol linije izbacio loptu. 

To su bile i posljednje prilike, kako za jednu, tako i za drugu ekipu na ovom meču, pa je na kraju Španija savladala Englesku sa 2:1 i osvojila Evropsko prvenstvo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...