KAD SE SVE SUMIRA: Southgate dao otkaz, više nije selektor Engleske

"Hvala osoblju u pozadini koje je igračima i meni pružalo besprijekornu podršku", rekao je na odlasku Southgate.

  • Sport

  • 16. Jul. 2024  16. Jul. 2024

  • 0

Gareth Southgate (53) podnio je ostavku na mjesto engleskog selektora.

Engleska je u finalu Europskog prvenstva poražena 2:1 od Španije, a za Southgatea je to bio drugi poraz u finalima Eura. Podsjetimo, Engleska je izgubila i od Italije 2021. godine u finalu istog turnira. Southgate je vodio Englesku od 2016. godine.

Oproštajna poruka

"Imao sam privilegiju voditi veliku grupu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što predstavlja Englesku. Momčad koju smo vodili u Njemačku prepuna je mladih talenata koji mogu osvojiti trofej o kojem svi sanjamo. Jako sam ponosan na njih i nadam se da ćemo svi stati iza igrača. Hvala osoblju u pozadini koje je igračima i meni pružalo besprijekornu podršku", rekao je na odlasku Southgate.

Premda je Gareth Southgate doveo Englesku u dva finala Eura zaredom, nemali je broj žestokih kritičara koji su ga tjerali s selektrorske klupe. Odmah nakon poraza od Španije novinari ITV-a su pitali Southgatea hoće li dati ostavku. "Mislim da sad nije pravo vrijeme za takvu odluku. Moram razgovarati s pravim ljudima. Zasad ne bih o tome", rekao je Southgate.

Englezi su zbog blijede igre bili na rubu ispadanja u osmini finala protiv Slovačke, a onda ih je u posljednjim sekundama spasio Jude Bellingham. Engleska je u grupi završila ispred Danske, Slovenije i Srbije, a zatim izbacila Slovačku (nakon produžetaka), Švicarsku (nakon jedanaesteraca) te Nizozemsku u sudačkoj nadoknadi.

Na Svjetskom prvenstvu 2018. je završio četvrti, a u Kataru je četiri godine kasnije Engleska ispala u četvrtfinalu od Francuske. Southgate je vodio Englesku osam godina. Ostvario je 61 pobjedu, 24 remija i 17 poraza. 

Savez ga je htio i dalje

Uoči finala Fabrizio Romano objavio je informaciju kako će Englezi stati uz Southgatea, bez obzira na to kako završilo finale u Berlinu: "Održani su interni razgovori u Savezu, koji je odlučio nastaviti sa Southgateom bez obzira na ishod nedjeljnog finala. Pobijedio ili izgubio protiv Španjolske, Southgate ostaje izbornik Engleske za Svjetsko prvenstvo 2026. godine." Međutim, Southgate je na kraju sam podnio ostavku, prenosi Index.

BREAKING: Gareth Southgate will step down as England manager following defeat in the Euro 2024 final 

Objavljuje Sky Sports FootballUtorak, 16. srpnja 2024.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...