ZAVRŠENE KVALIFIKACIJE: Nogometašice BiH idu u play-off za Euro!

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je kvalifikacije u okviru Lige B - grupa B3 za plasman na Euro 2025. godine u Švicarskoj večerašnjim porazom u gostima protiv Sjeverne Irske rezultatom 2:0 (0:0) te su sa sedam bodova ostale treće u grupi.

  • Sport

  • 16. Jul. 2024  

  • 0

Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Sjeverne Irske u Belfastu rezultatom 2:0 završila je kvalifikacije za Euro, a Zmajice sa treće pozicije u grupi idu u dodatne kvalifikacije, odnosno baraž, prenosi Fena.  Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je kvalifikacije u okviru Lige B - grupa B3 za plasman na Euro 2025. godine u Švicarskoj večerašnjim porazom u gostima protiv Sjeverne Irske rezultatom 2:0 (0:0) te su sa sedam bodova ostale treće u grupi.

“Zmajice” su i početkom aprila u Zenici poražene s 1:3 pa su večeras izabranice bh. selektora Selvera Hodžića, u meču koji je direktno odlučivao o drugom mjestu u grupi, pokazale veliku želju da im se revanširaju.

U prvom su poluvremenu bile bolje te stvorile nekoliko izglednih prilika za gol, ali ih nisu i realizirale te su u nastavku poražene s 0:2. Zanimljivo je da je ovo bila prva domaća pobjeda Irske, koja je prethodno na svom terenu igrala 0:0 protiv Malte te poražena od Portugala s 1:2.

Dobru priliku imala je Amela Kršo u 13. minuti, kada je iskosa sa 10-ak metara sa desne strane solidno šutirala, ali su domaće izbile loptu u korner. Još bolju priliku imala je Emina Ekić u 21. minuti, ali je njen šut sa oko šest metara iskosa sa desne strane završio u spoljnjem dijelu mreže.

Maja Jelčić je u 33. minuti pokušala s preko 30 metara savladati domaću golmanicu, ali je slabo šutirala pa se Jacqueline Burns uspjela vratiti te uhvatiti loptu.

Jelčić je dvije minute kasnije, nakon što ju je proigrala Ekić, bila u prilici da sa 13 metara savlada domaću golmanicu, ali je šutirala preko gola. Jelčić je u 42. minuti bila u ulozi asistentice Mileni Nikolić, koja je po sredini gola uspjela umaknuti odbrani gošći, ali nije uspjela i šutirati sa oko šest metara po sredini gola. Golmanica Burns je uspjela prije stići do lopte.

Irkinje su zamalo kaznile promašaje bh. tima već u finišu prvog poluvremena, kada je Danielle Maxwell sa oko 13 metara pogodila prečku bh. gola, a minute kasnije golmanica Almina Hodžić odbranila je šut Joel Andrews.

Nikolić ni u prvoj minuti sudijskog dodatka nije uspjela na 13 metara po sredini gola dobro prihvatiti centaršut s lijeve strane te šutirati pa se na odmor otišlo početnim rezultatom 0:0.       

Međutim, tek što je počelo drugo poluvrijeme, domaće su nakon dobrog kontranapada preko Andrews povele se 1:0. Mogla je i Selma Kapetanović dvije minute kasnije, sa oko šest metara iskosa sa lijeve strane, brzo poravnati, ali njen je prilično slab volej zaustavila Burns.

Burns je i u 59. minuti lako odbranila šut sa iste strane koji je uputila Ekić. Lauren Wade je u 67. minuti uspjela iskoristiti kiks bh. odbrane te svoj tim dovesti u vodstvo od 2:0, a ispostavilo se da je to bio i konačan rezultat meča.

Portugal je večeras na svom terenu savladao Maltu s 3:1 te ovjerio prvu poziciju u grupi B3. Portrugalke su uspjele upisati pet pobjeda i jedan remi, a taj jedini bod protiv Portugala osvojila je BiH, koja je u petak u Zenici igrala bez golova 0:0.

Konačni poredak grupe B3: Portugal 16, Sjeverna Irska 10, BiH 7 i Malta 1 bod.

Kvalifikacije za EURO prvi su put igrane po novom sistemu, sličnom takmičenju u Ligi nacija. U kvalifikacijama je učestvovala ukupno 51 reprezentacija - u ligama A, B i C te podijeljenim u grupe, a direktan plasman na završni turnir mogle su ostvariti samo dvije najbolje ekipe iz svake grupe Lige A, kojima se priključuje i domaćin Švicarska.

Preostalih sedam reprezentacija koje će nastupiti na EURO, bit će poznato nakon dvije faze baraža. U prvoj fazi će igrati trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz grupa iz Lige A sa pet prvoplasiranih i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz grupa u Ligi C.

U prvoj fazi baraža igrat će i prvoplasirane i dvije najbolje drugoplasirane ekipe iz grupa u Ligi B sa dvije slabije drugoplasirane te trećeplasirane selekcije iz grupa iz Lige B. Pobjednici prve faze baraža idu u drugu fazu, nakon koje će se dobiti preostalih sedam reprezentacija koje će igrati na Evropskom prvenstvu.

Žrijeb za baraž bit će obavljen 19. jula, a prva faza će se igrati 23. i 29. oktobra, dok će se druga faza igrati 27. novembra i 3. decembra. Učinak u ovim kvalifikacijama odredit će i raspored za iduću sezonu Lige nacija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...