VAŽNA PORUKA IZ PODGORICE: "Zapad mora da promijeni svoju politiku prema Zapadnom Balkanu kako bi obezbjedio stabilnost regiona"

Prema riječima Radulovića, ponekad se dešava da kontramjere naših zapadnih saveznika nisu adekvatne ili da se čak ciljevi ruske politike na Balkanu poklapaju sa ciljevima američke i evropske politike u regionu, ili makar u pojavnoj formi njihovih politika.

  • Regija

  • 19. Jul. 2024  19. Jul. 2024

  • 2

Sistem ruskog hibridnog uticaja, koji je prisutan u Crnoj Gori, na Zapadnom Balkanu i šire u Evrope, fleksibilan je i uči brže od sistema zaštite na Zapadu, smatra Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore.

Riječ je o „hobotnici“ iz državnih, paradržavnih, parainstitucionalnih, paraideoloških struktura koje na strani Rusije vrše razne vrste uticaja na svim kontinentima. Ova hobotnica uči u hodu, istakao je Radulović u svom govoru tokom diskusije koju je u Podgorici organizovao crnogorski Centar za studije Zapadnog Balkana.

Nastaje situacija kada ključni problem nije ruski uticaj sam po sebi, već nedostatak efikasnih kontramjera, prije svega sa Zapada. Nije samo problem što Rusija radi na Balkanu, već je i veliki problem u tome šti rade ili ne rade naši američki i evropski prijatelji na Balkanu, smatra šef Evropskog pokreta Crne Gore.

Prema riječima Radulovića, ponekad se dešava da kontramjere naših zapadnih saveznika nijesu adekvatne ili da se čak ciljevi ruske politike na Balkanu poklapaju sa ciljevima američke i evropske politike u regionu, ili makaru pojavnoj formi njihovih politika.

Kao primjer, Radulović je naveo ideju podjele regiona na tri etnocentrične zone uticaja, srpsku, albansku i hrvatsku, što je, kako je rekao, „apsolutno pogubno” i moglo bi da dovede do novog vojnog sukoba na Balkanu. Prema njegovim riječima, ne radi se samo o Srbiji i Kosovu, već i o, prije svega, Bosni i Hercegovini. „Očigledno, naši prijatelji na Zapadu ovo ne razmiju dovoljno“, rekao je on.

Pokušaje privlačenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u korpus zapadnih saveznika Radulović je nazvao još jednom lažnom nadom zapadne diplomatije. To se „nikada neće desiti“, „bez obzira na to koliko će granata i oružja Vučić poslati Ukrajini, koliko god litijuma isporučio Zapadu, bez obzira na to koliko će njemačkih fabrika biti otvoreno u Srbiji“, uvjeren je stručnjak. .

Prema Raduloviću, „Vučić i njegov režim“ neće moći da postanu demokratski dio Zapada. Neki na Zapadu ne žele da nauče ovu lekciju“, naveo je on. Kao rezultat, prema njegovim riječima, imamo ruski uticaj u regionu, isključivo negativan, sa negativnim ciljevima, ali i zapadne diplomate koje postaju lobisti zvaničnog Beograda.

Bez značajnih promjena u određivanju politike zapadnih sila u odnosu na Zapadni Balkan, u odnosu na Srbiju, u odnosu na Vučićev režim, „takva politika ne može donijeti stabilnost Balkanu”, naveo je šef Evropskog Pokreta Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...