EKSKLUZIVNO / NAJVEĆE TAJNE VUČIĆEVE (SR)BIA-e (II): Veze sa Škaljarskim klanom, dramatični rasplet i medijsko-politička hobotnica bivšeg Miloševićevog ministra informiranja…

O poglavljima, klasterima i reformama niko više i ne priča.

  • Politika

  • 24. Jul. 2024  13. Avg. 2024

  • 6

Piše: Istraživački tim Slobodne Bosne

Neviđena hajka pokrenuta je nakon prvog dijela istraživanja „Slobodne Bosne“ koje otvoreno progovara o iskopavanju litija i tajnim operacijama koje režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izvodi kako bi opstao na vlasti, na kojoj se, taj bivši radikal i najbolji učenik ratnog zločinca Vojislava Šešelja, nalazi već 12 godina.

Simultani napadi i optužbe na račun „Slobodne Bosne“ pokrenute su od strane opskurnog režimskog tabloida Informera, nastavljene preko režimskog glasila na Kosovu, Kosovo online, pa sve do kosovskim medija za koje smo iz pouzdanih izvora saznali da se nalaze pod opservacijom Vučićevih ljudi poput teroriste iz Banjske Milana Radoičića, koji se nakon krvavog terora na sjeveru Kosova, mirno šeta Srbijom.

Nedugo nakon objavljivanja članka na portalu „Slobodna Bosna“ uslijedio je žestoki napad režimskih botova na web portal, ali i na društvene mreže „Slobodne Bosne“, baš kao što to u pravilu botovi čine godinama unatrag čim se objavi bilo kakav tekst koji ne odgovara režimu u Beogradu. Kada su u pitanju kosovski mediji, koji su, prema našim izvorima s Kosova, također pod opservaciom Vučićevih ljudi, tvrdnje da im se crta meta na čelu i da su zapravo oni ugroženi u ovom slučaju, također ne stoje.

Istraživanje „Slobodne Bosne“ prenio je Javni servis na Kosovu, a nedugo nakon toga navedeni mediji zatražili su, ni manje ni više, nego ostavke na Javnom servisu RTK, zbog vijesti o medijskim vezama sa režimom u Beogradu.

Da su izvori „SB“ s Kosova govorili istinu o Vučićevim opservacijama nad medijima u regionu svjedoči i pisanje britanskog magazina Frontliner, koji je u više navrata pisao o sumnjivim medijskim i političkim vezama pojedinih kosovskim medijskih mogula koji su se prepoznali u istraživanju „Slobodne Bosne“ iako u našem tekstu nisu spomenuti imenom i prezimenom.

 

UDARI NA “SB” PO UZORU NA VUČIĆEVE TABLOIDE

Međutim, Berat Buzhala, vlasnik portala “Nacionale”, najavio je da će u BiH podnijeti tužbu protiv portala Slobodna Bosna, dok će RTK biti tužena Vijeću pisanih medija Kosova.

Nedavno objavljeni tekst Slobodne Bosne o vezama dva kosovska medija odnosno portala Nacionale i Periskopi udarna su tema ovih dana na Kosovu.

Dijelove sadržaja našeg teksta prenijelo je nekoliko kosovskih zvaničnika, ali i kosovski javni servis – Radiotelevizija Kosovo. To je bio okidač za žestoku kampanju koja je na Kosovu pokrenuta protiv javnog servisa ove zemlje ali i našeg medija.

Pored brojnih medija i pojedinaca na Kosovu, kampanji se pridružilo i Udruženje novinara Kosova (AGK) koje je, navodi se u izvještajima, “osudilo opasnu kampanju optužbi poslanika Vetëvendosje protiv portala ‘Periskop’ i ‘Nacionale’.

Intencija ove brutalne kampanje je iskonstruirati navodnu vezu “Slobodne Bosne” sa vladajućom partijom na Kosovu, Vetëvendosje (Samoopredjeljenje), koju predvodi premijer Albin Kurti.

Sličan obrazac koristi i režim Aleksandra Vučića. Naime, svaki kritički tekst koji objavi Slobodna Bosna o režimu Aleksandra Vučića, beogradski režimski tabloidi nastoje povezati sa srbijanskom opozicijom diskreditujući tako i naš portal i srbijansku opoziciju.

Ovaj propagandni obrazac nažalost nisu prepoznali mnogi nevladini aktivisti, međunarodni predstavnici ali i opozicioni zvaničnici sa Kosova koji su bez upućivanja u tematiku odmah kritikovali pisanje našeg medija.

Sa druge strane, kosovska ministrica pravde Albuena Haxiu izjavila je da je obavijestila kosovsko tužilaštvo o pisanju Slobodne Bosne te poručila da je “važno znati koje portale finansira Srbija”.

 

Također, indikativne su izjave Darka Brkana, s portala raskrinkavanje.ba, koji je govoreći za kosovski Nacional, a čije su riječi odmah osvanule na portalu Kosovo online, Vučićevom režimskom mediju na Kosovu. Brkan je pokušao maksimalno diskreditirati “Slobodnu Bosnu”. Njegove stavove koji idu niz dlaku režimskih medija možete pročitati OVDJE.

Naime, posao novinara je da istražuje, te u interesu šire društvene zajednice svoja saznanja dijeli s javnošću, štiteći izvor informacija. To što su iste te informacije iskoristili politički protivnici, i što će iz svega izvući korist, ustaljena je praksa svugdje u svijetu, a posebno na Balkanu, gdje se svaki zarez mjeri dvaput.

I u Bosni i Hercegovini postoje mediji koji su pod opservacijom Vučićevog režima. Ukoliko pažljivo pratite pisanje online medija i TV kanala u BiH, jasno je kome na mlin idu tekstovi i intervjui koji kritiziraju ili omalovažavaju žrtve genocida u Srebrenici ili hvalospjevima obasipaju predsjednika Srbije, osvjedočenom negatoru genocida koji je pokušao učiniti sve kako bi osporio i oborio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku.

OD LITIJA DO LITIJUMA

Kada je u pitanju dio istraživanja koje razotkriva Vučićeve namjere oko iskopavanja litija, te vezane za kompaniju Rio Tinto, zbog koje su u nekoliko gradova u Srbiji građani izašli na masovne demonstracije, zanimljivo je kako je, osim u Srbiji, i u bh. entitetu Republika Srpska, situacija slična.

Naime, Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta i lider SNSD-a, odmah nakon što je Aleksandar Vučić dogovorio posao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, izašao je u javnost s namjerama da se i u RS-u započne s kopanjem litija. S druge strane, opozicija u RS-u izričito se protivi takvim planovima.

Stav PDP-a je da se radi o krucijalnom pitanju.

– Radi se o vrlo ozbiljnim i opasnim stvarima, a novo zakonsko rješenje otvara mogućnost da Republika Srpska po ovom pitanju bude ranjiva. Radi se i o opasnim djelovanjima koja mogu uništiti život na ovim područjima. Zato podržavamo inicijativu da se ide na ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o geološkim istraživanjima, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ističe da je njegova dužnost da o ovom pitanju govori i na drugim nivoima vlasti, kao i da Republici Srpskoj trebaju stroži ekološki standardi. Sada se otvara prostor da pojedinci, zbog finansijske koristi, uništavaju čitava područja, ugrožavaju zdravlje ljudi, zemlju, vode i prirodna bogatstva.

-Moramo učiniti sve napore da se zaštita životne sredine podigne na mnogo vii nivo, kazao je Borenović.

Slaviša Marković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, naveo je da se slične aktivnosti provode i na području Majevice.

-Nedavno je od strane vladajuće većine odbačena deklaracija koju je iniciralo i podržalo 90 odsto mještana opštine Lopare, koji su protiv rudarenja na području Majevice. Vidljiva je ozbiljnst režima da nastavi sa takvim aktivnostima. Nedavno je usvojen i novi Zakon o geološkim istraživanjima prema kojem isključuju lokalne zajednice iz odlučivanja, što znači da se odlučivanje svodi na jedan manji krug ljudi. Zato će biti inicirana tematska sjednica Narodne skupštine o pitanju geoloških istraživanja i rudarenja. To će biti prilika da se šira javnost upozna sa opasnostima koje prijete ne samo Ozrenu i Majevici, nego čitavoj Republici Srpskoj, kazao je Marković.

„Slobodnu Bosnu“ kontaktirala je lidera SDS-a Milana Miličevića i predsjednicu Narodnog fronta Jelenu Trivić, koji su ranije poručili kako su protiv iskopavanja litija u tom dijelu BiH, ali oni nisu odgovorili na naše upite.

GLAS – NAGLAS

Nemanja Milošević, lider GLAS-a, građanske i liberalne Srbije, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o ovim temama.

Režimski mediji u Srbiji, poput tabloida Informer, Alo, Pink i Kurira, reagiraju na svaki tekst objavljen na portalu Slobodna Bosna koji kritički govori o predsjedniku Srbije Vučiću. Ide se toliko daleko da se izvrću rečenice, fabriciraju tekstovi, šire dezinformacije i lijepe etikete poput “islamistička “SB”, muslimanska…, uz neprimjeren rječnik. Je li takav narativ u Srbiji postao standard od dolaska bivšeg Miloševićevog ministra informiranja na vlast i je li time zapečaćen put Srbije u EU, znamo li da je sloboda medija jedan od glavnih uvjeta za pristup EU?

-To je “zlatni standard” srpske medijske scene. Miloševićev ministar informisanja i Šešeljev mali od palube daleko je prevazišao svoje učitelje. Ni muva ne može proleteti preko spinovanog medijskog neba Srbije a kamoli bilo kakav kritički tekst ili izjava političara, analitičara, novinara…tako se lepe etikete i Slobodnoj Bosni da je “islamistička”, mi političari smo obično izdajnici, strani plaćenici, ekstremisti…U Srbiji nažalost ne da ne postoji ni najosnovnija sloboda medija već cenzura i nemogućnost da se izraze drugačiji stavovi i mišljenja. Što je još gore, to nije samo slučaj sa provladinim medijima. U Srbiji se vrši snažna populistička medijska kampanja koja nas vraća u mračni srednji vek – neprikosnoveni vladar, kao vizantijski vasilevs, podržan od strane Crkve, koja još snažnije propagira etnofiletizam… Srbija je u medijskom mraku iz koga će teško izaći, posledice će se osećati i nakon Vučićevog odlaska sa vlasti. Cilj tog medijskog snažnog pritiska na građane, njihovo konstantno zaglupljivanje i zamajavanje, podgrejavanje nacionalističih i šovinističkih stavova, ratno huškanje zapravo jeste udaljavanje od EU, smanjenje podrške EU među građanima do nivoa da sami zahtevaju da se prekinu EU integracije, iako su one de facto odavno prekinute. O poglavljima, klasterima i reformama niko više i ne priča.

Zanimljivo je da i opozicija u Republici Srpskoj čvrsto stoji iza stava da neće dozvoliti iskopavanje litija na teritoriji tog bh. entiteta. S druge strane, Milorad Dodik, podržao je Vučićeve najave ulaska kompanije Rio Tinto nakon čega su uslijedile demonstracije građana koji se tome oštro protive. Očekujete li eskalaciju i otvorene sukobe građana s policijom u Srbiji i BiH ukoliko Vučić i Dodik ustraju u svome naumu kada je riječ o iskopavanju litija?

-Građani s obe strane Drine su zbunjeni i sluđeni kad je reč o litijumu. Nejasno je i njima samima protiv čega su: da li su protiv kopanja litijuma bez obzira na ekološke posledice, da li su protiv Rio Tinta ili ne veruju svojoj Vladi da će voditi računa da se ekološki standardi poštuju ili možda, sve zajedno?  Protesti u Valjevu su pokazali svu tu konfuziju. Protestanti su kolektivno izgovarali očenaš, uz očekivanje da se Crkva izjasni oko litijuma. To se, naravno, neće desiti, ili ako se desi, Crkva će podržati srpskog vasilevsa. Tek onda će nastati konfuzija među onima koji protestuju. Scholz i EU komesar Šefčović doprineli su dodatnom padu poverenja u EU i rasplamsali pitanje hoće li nas zaista EU ili nas žrtvuje autokrati zbog litijuma? Zbog toga protesti neće biti usmereni protiv Vlade s ciljem da se izabere nova, proEU Vlada koja će insistirati na ekološkim standardima i dozvoliti kopanje samo ukoliko su svi uslovi ispunjeni.

U tom smislu, ne očekujem neku eskalaciju i otvorene sukobe, pre svega zbog nedostatka jasnog i dostižnog cilja protestanata. No, Vučić i Dodik ne prepuštaju slučaju ni tu mogućnost, otuda i dogovori o policijskoj saradnji, zlu (čitaj:protesti) ne trebalo.

Ekonomist Boban Bogdanović otkrio je za „SB“ šta mu se događalo nakon što je objavljen prvi dio našeg istraživanja.

U Srbiji i na Kosovu uslijedile su burne reakcije nakon što je objavljen prvi dio istraživanja SB o namjerama predsjednika Srbije vezanim za iskopavanje litija i opservacijama režima u Beogradu nad brojnim medijima u regionu. Zanimljivo je da su kosovski mediji saznanja Slobodne Bosne inputirali vama, iako je u tekstu jasno navedeno kako su naši izvori s Kosova. Kako ocjenjujete medijsku histeriju u Srbiji i na Kosovu nakon teksta Slobodne Bosne?

-U istom danu nakon novinarske objave Slobodne Bosne u Srbiji se dogodio svojevrsni odgovor režimu Aleksandra Vučića građana Valjeva i potvrda svega onoga o čemu sam govorio za vaš medij.

Režim je bio zatečen ovim narodnim protestom i hvala Bogu izostala je najavljena reakcija Ivice Dačića, a to znači sukob i obračun snaga bezbednosti pod njegovom i Vučićevom komandom sa građanima Srbije, ovog puta sa građanima Valjeva.

Zamislite kakve će biti posledice sledeći put kada narod na ulicama širom Srbije bude branio svoje pravo na život? Verujte mi ovo je samo početak, građanima Srbije je postalo jasno da ih režim Aleksandra Vučića vodi u pakao iz kojeg nema izlaza i prirodno je da odgovor naroda bude sve glasniji i sve veći.

Valjevo i građani Valjeva su bili veličanstveni dok je SPC po ko zna koji put dokazala da im je Aleksandar Vučić i svetinja i ikona kojoj se sveštenici SPC mole i onaj koga stavljaju ispred blagostanja naroda.

SPC je temelj Vučićević kleronacizma i to su u Valjevu po ko zna koji put i dokazali. Iz Republike Srpske stigla je „Božija reakcija“ kojom je vladika zvorničko-tuzlanski Fotije jasnu poruku naroda poslao Miloradu Dodiku. Nažalost vidite da sam u pravu, to jesu prve naznake mogućih sukoba, i zaista se molim da se oni nikada ne dese. Neka Bog usliši moje molitve.

OPASNE VEZE

Govorili ste nedavno i o vezama režima u Beogradu sa pripadnicima Škaljarskog klana. Kakva su vaša saznanja o svemu?

-Bastion demokratije i njen stub odbrane se morao srušiti. Uz snažnu političku podršku Vladimira Putina i Donalda Trumpa, Aleksandar Vučić je dobio zeleno svetlo da sa militantnim krilom SPC sruši  Crnu Goru i njenog predsednika Mila Đukanovića.

Bilo je odlučeno, ili će se izbornim inžinjeringom Aleksandra Vučića dobiti izbori u Crnoj Gori ili će započeti građanski rat kao odgovor pobedi režima Mila Đukanovića!

Jedan od najodanijih saradnika Aleksandra Vučića i onaj koji se u Beogradu samo njemu lično klanja je Sani Al Murda, šef škaljarskog narko klana.

Upravo je Sani Al Murda u saradnji sa šefom škaljarskog klana za Srbiju, Zvonkom Veselinovićem, za potrebe paramilitarista SPC nabavio 100 automatskih pušaka koje su trebale biti upotrebljene u izazivanju građanskog rata u Crnoj Gori da je DPS dobio izbore.

Aleksandar Vučić se u proteklim godinama žestoko obračunao sa suparničkim kavačkim klanom. Pobijeni su mnogi  visoko rangirani pripadnici kavačkog klana a još uvek Radojem Zvicerom i dok ga Vučić ne bude uklonio, neće moći mirno spavati.

Značajno pojačanje koje je Vučić dobio jeste Luka Bojović, koji se vratio sa odsluženja višegodišnje kazne iz Španije.

Vučić je uspostavio apsolutnu kontrolu nad škaljarskim klanom i njen je neprikosnoveni zaštitnik.

Vučić je u potpunosti BIA-u stavio u službu škaljarskom klanu i omogućio kvartetu Sani Al Murda, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Luka Bojović, da stvore najbrutalniji i najmoćniji narko kartel u Evropi.

Možete da pretpostavite kolika je moć Aleksandra Vučića i koliko je ona opasna.

Upravo te falange smrti on će suprotstaviti svakom ko mu se nađe na putu i oni će biti okosnica i učesnica u obračunima sa vlastitim građanima a po potrebi biće korišćeni u izazivanju sukoba u regionu, kao što se to dogodilo prošle godine 24.09.2023. septembra u Banjskoj.

Neposredno pre vašeg poziva danas, dobio sam zastrašujuću informaciju, da je Vučić naredio Sani Al Murdi da novinarke iz Crne Gore, Svetlana Đokić i Danica Nikolić ne sme da dočekaju sledeći Božić. Nadam se da će ovaj članak videti bezbednosne službe Crne Gore koje pozivam da poduzmu hitne radnje kako bi zaštitili živote te dve žene, koje su od krucijalnog značaja za istragu protiv Vučića i škaljarskog klana.

U Srbiji i na Kosovu uslijedile su burne reakcije nakon što je objavljen prvi dio istraživanja SB o namjerama predsjednika Srbije vezanim za iskopavanje litija i opservacijama režima u Beogradu nad brojnim medijima u regionu. Zanimljivo je da su kosovski mediji saznanja Slobodne Bosne inputirali vama, iako je u tekstu jasno navedeno kako su naši izvori s Kosova. Kako ocjenjujete medijsku histeriju u Srbiji i na Kosovu nakon teksta Slobodne Bosne?

Burne reakcije iz Srbije me ne čude, jer svaki put kada Vučića suočite sa istinom, njegovi mediji i satrapi koji bezpogovorno služe njegovom režimu se uspaniče i reaguju po istoj matrici već godinama unazad. Ali moram priznati da sam se veoma neprijatno iznenadio reakcijama pojedinih političara, analitičara i medija, koje su vaši izvori sa Kosova označili kao medije pod kontrolom Aleksandra Vučića i teroriste Milana Radoičića.  Po čijem naređenju je inputirano da sam ja taj koji je vašem mediju izneo svoja saznanja i verovatno šokantnu činjenicu, ne znam, ali znam da je to urađeno iz Beogradske kuhinje. 24 sata nakon vaše objave koja je zaista izazvala burne reakcije na Kosovu, pozvao me je gospodin Daši, novinar Nacionala da me pita da li sam ja vaš kosovski izvor i zašto sam to rekao?

Kada sam ga upitao a gde sam ja to rekao i kada, on mi je odgovorio da se te informacije nalaze u intervju koji sam dao za vaš mediji, i da je njihova redakcija “prirodno zaključila” da sam ja vaš kosovski izvor. Poslao sam zvaničnu izjavu i odgovor redakciji Nacional koja me je bez bilo kakvog osnova okrivila i videćemo da li će moj odgovor objaviti, ali ću ga svakako vama proslediti, da ne bude da se negde taj odgovor zagubio u Beogradu. Ogromna većina građana Kosova zna šta i koliko svakodnevno činim za istorijsko pomirenje albanskog i srpskog naroda i naš suživot na Kosovu u cilju očuvanja Kosovske nezavisnosti i ovakve optužbe koju sa Kosova stigle na moj račun, su dokaz da ste verovatno izneli šokantne činjenice i razotkrili elemente hibridnog rata koji Srbija zajedno sa Rusijom sprovodi na Kosovu. Aleksandar Vučić će sve učiniti da nađe svoje partnere na Kosovu kako bi me diskreditovao a upravo se to juče i danas potvrđuje, kazao je Bogdanović.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...