ZNAČAJNO PRIZNANJE ZA BH. GLUMCA: Film "Lijepa večer, lijep dan'' nastao u koprodukciji sa BiH kandidat za Oscara

Film 'Lijepa večer, lijep dan' hrvatski je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, objavljeno je od strane Hrvatskog društva filmskih radnika, čija je komisija tu odluku donijela jednoglasno.

  • Kultura

  • 07. Sep. 2024  

  • 0

Novi igrani igrani film "Lijepa večer, lijep dan", po tekstu i režiji Ivone Juka i producentice Anite Juka, kandidat je Hrvatske za Oscara za najbolji strani film. 

Igrani film "Lijepa večer, lijep dan" nastao je u koprodukciji sa Kanadom, Poljskom, Kiprom i Bosnom i Hercegovinom. 

U filmu su prikazani izvanredni nastupi glumaca Emira Hadžihafizbegovića, Dade Ćosića, Slavena Došla, Đorđa Galića, Elmira Krivalića, Vojislava Brajovića, Milice Mihajlović, Svetozara Cvetkovića, Ivana Bobana, Marka Braića, Anje Šovagović Despota, i mnogih drugih.

Dugometražni igrani film “Lijepa večer, lijep dan” priča je o filmašima 1950-ih koji su se borili za svoju slobodu i slobodu govora u Jugoslaviji. Scenaristica i redateljica Ivona Juka u ovo okruženje smješta radnju svog najnovijeg filma i predstavlja priču o slobodi, o ljudima koji su se usudili poželjeti bolje društvo, koji su se borili za svoju zemlju, a doživjeli izdaju.

Ovaj film, kandidat je i za 39. nagradu "Goya Awards" će biti održana 8. februara 2025. godine u Granadi. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...