ŠKOBALJSKI KLAN; (RIBO)LOVAČKE PRIČE VUČIĆA I DODIKA U PODRINJU: Nakon što je Aca završio košarkašku utakmicu i bokserski trening pridružio mu se sparing-partner Mile

Stigao je Vučić biti gost škole boksa u BK "Rokica" i BK "Vukovi sa Drine" u Loznici. „Znao sam ja da boks nije sport za mene. Ima tu mnogo jačih, ali ne i upornijih“, rekao je on.

  • Politika

  • 07. Sep. 2024  07. Sep. 2024

Čista groteska, burleska, a možda bude i neka nova freska, je gledati kadrove u kojima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa svojim postratnim drugom, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom plovi Drinom u čamcu s tendom koja je specijalno postavljena za ovu priliku.

Suzana Vasiljević, savjetnica za medije ovog prvog, nije imala tu pogodnost da bude zaštićena od sunca, već je samoj sebi poželjela sreću kako ne bi nešto propustila fotkati. Sigurno je svjesna da se nikada u životu nije vozila, u bilo čemu, sa bezveznijim i dedžentlmenskijim tipovima od ove dvojice. 

CIRKUS U PODRINJU

Kao Del Boy i Rodney, uvijek spremni nešto da uprskaju i zapetljaju se u vlastite karijere, Dodik i Vučić pokušavaju ublažiti posljedice vlastite pohlepe, bahatosti i sirovosti. Vučića u namjeri da započne iskopavanje litija u Srbiji, sad je sasvim sigurno, podržava EU, prije svega Njemačka i Francuska, a i SAD je poprilično na njegovoj strani. No, građani se pitaju.

Dodika je, pak, direktor CIA-e William Burns resetovao, ali mu je sada, tako ponovo pokrenutom, baterija skoro prazna. Vučić mu je neće napuniti. Mada je zbog toga i otišao u Srbiju prvog dana kampanje.  Ali, šta ga je tamo čekalo.

 

Foto: Agencije  

Obilazak radova na rekonstrukciji mosta na graničnom prelazu Karakaj, potom destilerije TIM, nekakva meza kada je Vučić pohvalio „šljivu“ (dugo „i“, dakle rakiju, a ne urod šljive) i razgovor sa ribolovcima u Malom Zvorniku. Sve po suncu i vrućini, i vidjelo se da mu je mrsko.

Ipak, ovdje je Vučić glavni lik. I njegova odluka da kancelariju u srijedu premjesti u Podrinje. Na društvenim mrežama nije otkrio gdje je to tačno, ali niko tačno ni u Beogradu ne zna gdje spava. Uglavnom, cirkus je počeo u srijedu i trajat će do 9. septembra.

Loznica je, naravno, u fokusu njegove posjete. Jer su u tom gradu i njegovoj okolici zabilježeni, zapravo, najveći talasi protesta protiv kopanja litija u dolini Jadra. Namjenski, naizgled mudro ali poprilično naivno on tamo ljudima obećava puteve, tunele, obnove, radove, čišćenja, građenja. Recimo: „Rekao sam Miletu, uzeli smo sada mašine da bismo očistili. I moramo da nađemo mašine dubinski da očitistimo. Tu imamo probleme, imamo prelepa jezera u Srbiji, ali ovo ovde moramo posebno da očistimo“, mora da ga je Mile suštinski shvatio. „Obilaznica Užice ide odmah, a tunel ispod Kadinjače čim završimo projekat, ali radićemo ispod Jabukovice da mogu da dođu lako do Valjeva i Beograda", objasnio je i pohvalio rakiju.

TEKMA PA BOKS

Ali Vučićeve sportske aktivnosti posebno su zanimljive. Zapravo, imbecilne, infantilne i mnogima iritantne. Ismijavaju ga zbog pokušaja da kao trener vodi košarkašku utakmicu. Onima koji imalo prate njegove egzibicije na društvenim mrežama vjerovatno nije promakla objava da se početkom oktobra 2000. upisao u trenersku košarkašku školu na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu. Izgleda da je diplomirao pa je u Loznici sjeo na trenersku klupu. Posebno je to zanimljivo bilo hrvatskim medijima koji ga u stopu prate.

„Svako svakoga preuzima i kada sedmica dobije loptu dole, jak faul pod košem. Ne možemo mu ništa - jak faul pod košem. Nema laganih poena, neka zarade teže malo“, naučio je nešto Vučić u školi pa je dio svog ogromnog znanja usmjerio na juniore KK „Loznica“. A imao je i strategiju za napad: "Dođe uručenje, ti ideš ovdje, i on da ako može. Ako prođe taj pik s četvorkom. Ako ne prođe, ostajete ti i četvorka i pravite pik. Svaki napad izlazite visoko, da im otežamo, da izgube koncentraciju, nema lakih poena i puštanja poena."

Poslije meča, u kojem je njegova ekipa pobijedila, bio je ponosan, najviše na sebe: „Prvi put trener i prva pobjeda. Nadam se da će neko od ove sjajne djece u budućnosti biti reprezentativac Srbije da se i ja mogu pohvaliti da sam trenirao šampiona. Djeco, sretno u životu i nikada ne odustajte od snova.“ A toj preplašenoj djeci koja su izgubila utakmicu garant su rekli - „nemo' da slučajno pobedite predsednika“, koji se proslavio prije nekoliko godina kada je u Požarevcu, sa svojih 199 cm visine, dječaku „zalijepio bananu“.

Stigao je biti gost škole boksa u BK "Rokica" i BK "Vukovi sa Drine" u Loznici. „Znao sam ja da boks nije sport za mene. Ima tu mnogo jačih, ali ne i upornijih“, rekao je on. Bez obzira što je rekao da je bio mangup u školi, po njegovim kompleksima i motorici izgleda da su ga tamo poprilično šamarali, čvokali i otimali mu pare. Bit će da se u gradu sa velikom bokserskom tradicijom smiju Acinim pokušajima da aperkatom pogodi vazduh. 

 

Foto: Agencije

Uglavnom, nakon stresne utakmice i napornog treninga došao mu je Milorad Dodik. Gost iz KK „Igokea“.

Da odigraju jedan na jedan. Pa onda da se ode na preprženo jato škobalja i pletaru prepečene rakije.

(Dino Bajramović)  

trenutak ...