KAKO SE VLADA FBiH ODNOSI PREMA PACIJENTIMA: Broj osoba na listama čekanja u Federaciji povećan za čak 80 posto, Upravni odbor ZZO "privremeno" imenovan prije devet godina

Revizori su utvrdili i niz nepravilnosti kada je u pitanju kreiranje listi čekanja

  • Društvo

  • 24. Jul. 2024  

  • 3

Komisije za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih osoba na teret Fonda solidarnosti FBiH nisu vodile liste čekanja na propisanim obrascima i sa svim potrebnim podacima, zbog čega nismo mogli potvrditi da su sastavljene u skladu sa kriterijima koji su definisani Uputstvom o uspostavi Liste čekanja za lijekove sa liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH – zaključili su federalni revizori u izvještaju o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Prema izvještajima ZZO, zaključno sa krajem decembra 2023. na listama čekanja u Federaciji bilo je ukupno 1.106 pacijenata, od čega je najveći broj onkoloških pacijenata.

Na citostatike za liječenje od karcinoma dojke i pluća čekalo je 428 građana, dok je na listama čekanja za citostatike za ostala onkološka oboljenja krajem prošle godine bilo 339 osoba.

Alarmantan je podatak da je broj osoba na listama čekanja u Federaciji u odnosu na 2022. godinu povećan za više od 80% (31. 12. 2022. godine na listi čekanja bilo je ukupno 606 pacijenata).

Revizori su utvrdili i niz nepravilnosti kada je u pitanju kreiranje listi čekanja.

- Obavljenom revizijom utvrđeno je da se liste čekanja nisu vodile na način propisan Uputstvom o uspostavi Liste čekanja za lijekove sa Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH, s obzirom na to da se na njima nisu upisivali svi potrebni podaci. Izvještaji o provedenom monitoringu i evaluaciji terapijskog liječenja pacijenata lijekovima sa liste lijekova Fonda solidarnosti nisu sačinjeni. Osim toga, komisije za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih osoba na teret Fonda solidarnosti FBiH nisu mjesečno obavljale procjenu pojedinačnih zahtjeva za liječenje lijekovima, što je obaveza propisana navedenim Pravilnikom – navodi se u izvještaju.

O tome koliko Vlada Federacije vodi računa o građanima kojima je neophodno liječenje govori i činjenica da je u Fond solidarnosti ZZO prošle godine uplaćeno samo 25 posto sredstava od onoga što je zakonom propisano.

- Prihodi od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje ostvareni su u iznosu od 203.802.658 KM, dok su prihodi iz Budžeta FBiH iznosili 51.650.000 KM, što predstavlja samo 25% sredstava koja su se trebala uplatiti iz Budžeta FBiH u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Iako je Zavod poduzeo aktivnosti prema nadležnom ministarstvu, Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH vezano za osiguranje potrebnog iznosa sredstava iz Budžeta FBiH za finansiranje Fonda solidarnosti, ni u 2023. godini nisu obezbijeđena sredstva za njegovo finansiranje u zakonom propisanom iznosu – ističu revizori.

Nevjerovatno je i da Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH upravlja privremeni Upravni odbor koji je imenovan 2015. godine na tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja.

Privremeni Upravni odbor ZZO je do 21. 6. 2023. godine djelovao u sastavu: predsjednica Snježana Bodnaruk (resorno Ministarstvo) i članice i članovi: Berislav Živković (Posavski kanton), Vesna Ferković (Tuzlanski kanton), Antonijo Vujica (Hercegovačko-neretvanski kanton), Anđelko Mikulić (Zapadnohercegovački kanton), Sandra Vegar-Zubović (Kanton Sarajevo), Azra Suljić (Unsko-sanski kanton), Emir Sijerčić (Bosansko-podrinjski kanton), Haša Begić (Zeničko-dobojski kanton), Dragan Solomun (Srednjobosanski kanton) i Darko Čondrić (Kanton 10).

Čondrić je dao neopozivu ostavku u martu 2020. godine, a Vlada FBiH je tek 21. jula 2023. donijela odluku o njegovom razrješenju te o privremenom imenovanju novog člana UO, Dinka Babića. Međutim, iako su predloženi članovi iz svih kantona, još uvijek nije imenovan novi Upravni odbor Zavoda.

(M. Radević)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...