SUNČEV KORAK PRATI: Sjećanje na bh. alpinistu Armina Gazića – Kada je trebalo uraditi nemoguće tu je bio Armin

Armin Gazić je bio trostruki državni prvak u sportskom penjanju, te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

  • Sjećanje

  • 24. Jul. 2024  24. Jul. 2024

  • 0

Prije četiri godine, 24. jula napustio nas je mladi aplinista Armin Gazić (1990-2020).

Perspektivni bosanskohercegovački alpinista život je izgubio tog kobnog dana nizvodno od Bunskih kanala na rijeci Neretvi.

Za Armina Gazića, njegov prijatelj, alpinista i nekadašnji predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković je napisao da je bio perfekcionist i najbolji u svojoj generaciji.  Isaković o Gaziću kaže da je svoj uspjeh temeljio na upornom radu i samodisciplini. Osmijeh i optimizam bili su mu lajtmotiv.

“Nije bilo susreta u kojem se nismo nasmijali do suza. Kada je trebalo uraditi nemoguće tu je bio Armin,“ riječi su Isakovića.

“U planinu s osmijehom – Remembering Armin Gazić 2024!"

U njegovu čast, 11. augusta ove godine, Arminova porodica i prijatelji, organiziraju planinarsku turu “U planinu s osmijehom – Remembering Armin Gazić 2024!. Planinarski pohod koji će upravo voditi Zehrudin Isaković kreće se rutom Vitlenica - Hajdučka vrata -Trinjača (mjesto okupljanja: 8.30 - improvizirani parking na Vitlenici (Blidinje).

Gazić je za učinio mnogo za bh. planinarstvo. Između ostaloga, mnogo je zaslužan za promociju planina Velež i Prenj.

Planinarski savez FBiH je u septembru 2020. godine donio odluku da bivak (planinsko sklonište) na Veležu nosi njegovo ime - "Armin Gazić-Mućak".

Poznati bh. alpinista i triatlonac Tomislav Cvitanušić, bh. javnosti poznat nakon ispenjanog vrha svijeta Mount Everest, imao je priliku i čast da 2019. godine sa Arminom Gazićem penje najviši vrh Sjeverne Amerike Denali koji se nalazi na 6.194 metra nadmorske visine. Inače, Denali slovi za najhladniju planinu na svijetu.

Nakon toga, snimili su i dokumentarni film “Velika planina Denali“.

Danas na godišnjicu smrti Armina Gazića, Tomo Cvitanušić je odao čast, te podijelio fotografiju sa Gazićem.

“Nekoliko trenutaka prije nego je nastala ova fotografija, stavio sam naočale, a Armin mi je rekao: ‘Halo Dedo’, te prasnuo u smijeh. Bez smijeha, hrabrosti, ludosti i sjajnog partnera kakvog sam ja imao, nemate nikakve šanse da dosegnete vrhove poput Denalija. Putuj lafe moj...”, napisao je Cvitanušić, te dodao sljedeće:  

“Vrh ne voli one “koji zalaze”

A opet čak i sunce zađe!

Moraćeš ponekad zalaziti

Zato, Sunčev korak prati

Na svaki zalazak po jednom izađi

Samo tako se stiže do vrha

Iz kojeg sunce ne prestaje da zlati”

24.7.2020. - 24.7.2024. “Vrh ne voli one “koji zalaze” A opet čak i sunce zadje! Moraćeš ponekad zalaziti Zato, Sunčev...

Objavljuje Tomislav CvitanusicUtorak, 23. srpnja 2024.

Armin Gazić (1990-2020) je bio iskusni visokogorac i alpinista. Bio je član ekstremnih sportova Scorpio iz Zenice. Armin je i trostruki državni prvak u sportskom penjanju te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

S.G.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...