LJUBITELJI NOGOMETA U ŠOKU: Raspao se slavni klub Zinedinea Zidanea, igrači dobili otkaz

Trgovački će sud u utorak od kluba zatražiti ili novi plan ili podnošenje zahtjeva za likvidaciju

  • Sport

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Teške dane proživljava nogometni klub Girondins de Bordeaux. I prije nego što su saznali u kojoj će ligi klub igrati sljedeće sezone, Žirondinci su obavijestili Francuski nogometni savez da se odriču profesionalnog statusa stečenog još 1937. godine.

Treća liga, u koju je administrativno degradiran Bordeaux, zapravo je "hibridna" jer se sastoji od nekih amaterskih klubova i ostalih profesionalnih. Kada klub ispadne u niži rang, automatski gubi ovaj profesionalni status, ali može zatražiti izuzeće da ga zadrži dvije sezone. Sochaux je, naprimjer, krenuo tim putem nakon ispadanja prošle sezone, prenosi Sud Ouest.

imageMarcel Desailly (AC Milan) i Zinedine Zidane (Bordeaux), Kup UEFA 1996. (Foto: DERRICK CEYRAC / AFP)

To, ustvari, nije plan Bordeauxa, koji je dužan znatno smanjiti plaće jer više nema sredstava za to. 36 miliona eura došlo je na naplatu još prošle sezone, uključujući 25 miliona samo za igrače i štab prve ekipe. Zaključno s 30. juna klub je imao čisti gubitak od 40 miliona eura.

Odricanje od profesionalnog statusa rezultirat će automatskim prekidom ugovora svih igrača. Time će izgubiti i akreditaciju trening centra koji okuplja 70-ak mladih nogometaša. Sa svima će ugovori biti raskinuti i Žirondinci neće moći dobiti odštetu za moguće buduće transfere.

imageLe Haillan kraj Bordeauxa, trening-kamp (Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP)

U utorak na trgovačkom sudu

Nova sezona starta već 17. augusta. A Bordeaux više nema novca. U utorak će izaći pred Trgovački sud i zatražiti pokretanje postupka sudske naplate kojom će se zamrznuti svi dugovi (oko 90 miliona eura). Predsjednik i vlasnik kluba Gérard Lopez i dalje će morati jamčiti pred trgovačkim sudom da ima sredstva kojima bi omogućio kompaniji da nastavi svoju djelatnost, a posebice se to odnosi na isplatu plaća administrativnih zaposlenika.

Ako sud odobri stečaj, klub će sljedećih dana morati brzo predočiti budžet za iduću sezonu. Tada će biti potrebno vrlo brzo izgraditi ekipu sastavljenu od igrača pod ugovorima koje bi potpisali s Francuskim savezom (a ne s klubom).

Ako se do utorka ne pruže dostatne garancije, trgovački će sud od kluba zatražiti ili novi plan ili podnošenje zahtjeva za likvidaciju.

imageZlatko Vujovic (broj 7) i Mathias Linder (broj 4), Kup pobjednika kupova 1987. (Foto: GEORGES GOBET / AFP)

Klub koji je zvjezdane trenutke doživio 80-ih i 90-ih (naslove je osvajao u sezonama 1949/50, 1983/84, 1984/85, 1986/87, 1998/99. i 2008/09.) posebno je proslavio jedan od najvećih igrača u historiji nogometa, legendarni Zinedine Zidane. Zajedno s Christopheom Dugarryjem Bixenteom Lizarazuom igrao je finale Kupa UEFA 1996. kada ih je porazio minhenski Bayern (s ukupnih 5:1).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...