IZRAEL DA ODGOVORI UN-u: Australija, Kanada i Novi Zeland traže trenutni prekid vatre u Gazi

Izraelska ambasada u Australiji u četvrtak je saopćila da osuđuje činove nasilja protiv palestinskih zajednica.

  • Svijet

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Australija, Novi Zeland i Kanada zatražili su u petak trenutni prekid vatre u Gazi i pozvali Izrael da odgovori sudu UN-a koji je prošli tjedan presudio da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i naselja nezakonita.

"Izrael mora poslušati zabrinutost međunarodne zajednice", stoji u zajedničkoj izjavi čelnika tih zemalja.

"Zaštita civila jest najvažnija i uvjet je po međunarodnom humanitarnom pravu. Palestinski civili ne mogu biti natjerani da plate cijenu poraza Hamasa. To mora stati", rekli su.

Čelnici su također istaknuli da Izrael mora pozvati ekstremističke naseljenike na odgovornost za stalne akte nasilja protiv Palestinaca, promijeniti svoj program naseljavanja na Zapadnoj obali i raditi na rješenju s dvije države.

Izraelska ambasada u Australiji u četvrtak je saopćila da osuđuje činove nasilja protiv palestinskih zajednica.

Prošlog je tjedna Međunarodni sud pravde (ICJ) rekao da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i njegovih naselja ilegalna i da bi je trebalo povući što je prije moguće, što je do sada bio njegov najjači zaključak o izraelsko-palestinskom sukobu.

Čelnici u izjavi pozivaju Izrael da "konkretno odgovori" ICJ-u.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna odbacilo mišljenje ICJ-a kao "temeljno pogrešno" i jednostrano, te ponovilo svoj stav da se političko rješenje u regiji može postići samo pregovorima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem - područja povijesne Palestine koje Palestinci žele za državu - u bliskoistočnom ratu 1967. godine i od tada je izgradio naselja na Zapadnoj obali i proširio ih.

Izraelski čelnici tvrde da teritoriji nisu okupirani u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali ih Ujedinjeni narodi i većina međunarodne zajednice smatraju okupiranim teritorijem.

U zajedničkoj izjavi, drugoj od veljače, izražena je zabrinutost i zbog eskalacije nasilja između Izraela i Hezbolaha i rečeno da opasnost od šireg regionalnog rata čini prekid vatre u Gazi još hitnijim.

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je američka potpredsjednica Kamala Harris izvršila pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi ublažio patnje palestinskih civila, u oštrijem tonu od predsjednika Džozefa Bajdena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...