POŽARI SE PROŠIRILI MUNJEVITOM BRZINOM, GRAD U POTPUNOM KOLAPSU: "Ovo je noćna mora"

Stotine vatrogasaca iz cijelog svijeta bore se s požarima koji prijete gradu s dvije strane.

  • Svijet

  • 27. Jul. 2024  

  • 0

Razorni požari, koji su se brzo proširili, uništili su gotovo polovicu povijesnog grada Jaspera u kanadskoj provinciji Alberti, izvijestio je BBC. Vatra je potpuno sravnila čitave ulice, a vatrogasci još nisu uspjeli staviti požare pod kontrolu. Prema prognozama, vremenski uvjeti neće se poboljšati, što dodatno otežava situaciju, prenosi Dnevno.hr.

Iako u požarima nije bilo ljudskih žrtava, oko 20.000 turista i 5.000 stanovnika Jaspera evakuirano je u sjeverne dijelove Alberte. Nacionalni park Jasper, smješten u blizini grada, izvijestio je da su požari zahvatili površinu od 36.000 hektara, no obližnja naselja nisu ugrožena.

Premijerka Alberte, Danielle Smith, emotivno je izjavila da je vatra uništila između 30 i 50 zgrada u Jasperu. “Ovo je noćna mora svake zajednice”, rekla je Smith. Jasper, poznat po svojoj ovisnosti o turizmu, godišnje privlači oko 2,5 milijuna posjetitelja, a trenutni požari značajno ometaju željeznički promet, dostavu struje i telekomunikacije. 

Hotel nestao u plamenu, vlasnica u šoku

Vlasnica hotela Maligne Lodge, Karyn Decore, bila je na odmoru kada je saznala da je njezin hotel izgorio. “Fotografija ostataka hotela me prestrašila i dotukla. Trebat će mi nekoliko dana da se oporavim od šoka”, izjavila je Decore, dodajući da planira obnoviti svoj hotel.

"Nevrijeme je bilo divlje"

BBC-jeva novinarka Wendy Hurrell sa suprugom i kćeri nalazila se u Nacionalnom parku Jasper kada su počeli požari. “Nevrijeme je bilo divlje, nebo se zacrvenilo, a snažni vjetrovi su puhali. Mi smo među posljednjima koji su vidjeli ljepotu Jaspera prije ovih strašnih događaja. Srce mi se slama zbog svih pogođenih”, rekla je Hurrell.

Stotine vatrogasaca iz cijelog svijeta bore se s požarima koji prijete gradu s dvije strane. Pierre Martel, voditelj odjela za upravljanje požarima u Kanadskoj državnoj agenciji za upravljanje nacionalnim parkovima, izjavio je da su požare izazvali udari groma, a snažni vjetrovi dodatno su ih proširili. Plamen je ponegdje dosezao visinu od 100 metara.

Ministar za javnu sigurnost Alberte, Mike Ellis, izjavio je da je požar izbio pet kilometara od Jaspera te je zbog vjetra stigao do grada za manje od 30 minuta. Premijer Kanade, Justin Trudeau, zahvalio je hitnim službama na brzoj reakciji i pomoći žiteljima Jaspera i turistima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...