TUAREZI MU DOŠLI GLAVE: U masakru nad Wagnerovcima poginuo čuveni Putinov plaćenik Lotos

Okršaj se dogodio u selu blizu granice s Alžirom, a prema nekim izvorima bliskih Wagnerovcima, u zamku je upao cijeli konvoj u kojem su osim ruskih plaćenika bili i pripadnici vladinih snaga.

  • Svijet

  • 28. Jul. 2024  

  • 0

Grupa Wagnerovaca, ruskih plaćenika, upala je u zamku u Maliju, a među njima i visoko rangirani zapovjednici poznati po akcijama u Ukrajini.

Wagnerovi su upali u zasjedu Tuarega, pobunjenika koji su u tom dijelu Malija proglasili nezavisnu državu i bore se protiv vlasti.

Okršaj se dogodio u selu blizu granice s Alžirom, a prema nekim izvorima bliskih Wagnerovcima, u zamku je upao cijeli konvoj u kojem su osim ruskih plaćenika bili i pripadnici vladinih snaga.

Među ubijenima je navodno i Anton Jelizarov zvani Lotos, koji je komandovao i napadima na Bahmut 2023. godine. Lotos slovi kao najviši vojni komandant cijele grupe Vagner.

Nakon smrti njihovog vođe Jevgenija Prigožina, Jelizarov je trebalo da postane šef cijelog Vagnera, od toga se ipak odustalo, pa je formalno ostao drugi čovjek Vagnera.

Neki ruski ratni blogeri na kanalima na Telegramu povezanima s ruskim obavještajnim službama, tvrde da je poginulo dvadesetak vagnerovaca. Međutim, u nekim drugim grupama na Telegramu, čovjek koji za sebe tvrdi da je bio komandant, tvrdi da je znatno više poginulih.

Prema nekim drugim procjenama zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

Jedan od ubijenih je i Nikita Feđanin, moderator Telegram kanala Siva zona, na kojem se objavjulju vijesti o grupi Wagner. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...