"ŠTA TO FORTO IZA BRDA 'VALJA?'": Smajić upozorava direktora Agencije za javne nabavke da je dužan reagovati po službenoj dužnosti

"Ministar Forto nema kredibilitet da upravlja ovim procesom zbog svih dosadašnjih postupaka u popuštanju pred Čovićevom i Dodikovom politikom”, navodi Smajić.

  • Politika

  • 10. Avg. 2024  10. Avg. 2024

  • 0

Jutros smo imali priliku pročitati u medijima da postoji mogućnost da će hrvatska firma Odašiljači i veze Zagreb preuzeti sva prava i obaveze Konzorcija za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH. Kako sankcionisana Dodikova firma Sirius 2010, koja je bila dio konzorcija, ne može nastaviti realizaciju projekta, počinje igra da se bez obzira na raspad Konzorcija, projekat nastavi sa pomenutom hrvatskom kompanijom. Ovakva rješenja stavljaju pod sumnju cijeli projekat i postavlja se pitanje koja je pozadina ovakvih nakaradnih rješenja, kaže Džemal Smajić, delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Pošto Konzorcij koji je dobio posao nije ispunio obaveze, prvi korak je aktivacija bankovne garancije, nakon čega se raspisuje novi tender i otvara mogućnost i drugim kompanijama da učestvuju. Iako je Forto najavio konsultaciju sa nadležnim organima, jasno je da se radi o medijskom spinu, dok u pozadini traju razgovori kako da OiV iz Zagreba preuzme posao”, ističe Smajić.

Dodaje da je u ovom trenutku potrebno da se razmotri mogućnost pokretanja raskida ugovora i aktiviranja postojeće bankarske garancije, javno objavi postojeći ugovor i preispita postojanje elemenata pogodovanja i nedostatka zaštite javnih sredstava, te hitno pokrene postupak naknade štete i novi postupak izbora dobavljača s obzirom na izmjenu pravnog lica nosioca aktivnosti, a sve u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i prateće zakonske regulative.

“Upozoravamo direktora Agencije za javne nabavke da je dužan reagovati po službenoj dužnosti kada uoči nepravilnosti u procesu javnih nabavki što je ovdje očigledno slučaj. Pozivam sve nadležne institucije koje su dužne štiti interese države, da prate reakciju Agencije kada je u pitanju ovaj slučaj. Ministar Forto nema kredibilitet da upravlja ovim procesom zbog svih dosadašnjih postupaka u popuštanju pred Čovićevom i Dodikovom politikom”, navodi Smajić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...