PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA: Konaković dijeli novac BH Telecoma kao da mu je babovina

Krivična prijava stigla je na adrese Tužilaštva BiH, Tužilaštva KS i MUP-a KS.

  • Politika

  • 10. Avg. 2024  

  • 0

Protiv ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića podnesena je krivična prijava zbog, kako je navedeno, postojanja osnova sumnje da je izvršio zloupotrebu položaja i ovlaštenja te trgovine utjecajem, prenosi Klix.

Krivična prijava stigla je na adrese Tužilaštva BiH, Tužilaštva KS i MUP-a KS.

Kako se navodi u obrazloženju prijave, Konaković je 7. augusta zloupotrijebio svoj stvarni službeni položaj ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika NiP-a i prekoračio svoja službena ovlaštenja na način da je u službenim prostorijama Vlade FBiH prisustvovao sastanku, iako je bio svjestan da kao ministar vanjskih poslova BiH po Zakonu o ministarstvima i drugim organima u BiH, Zakonu o upravi BiH, Zakonu o Vijeću ministara BiH i Statutu stranke NiP nema nikakvu službenu, niti stvarnu nadležnost da odlučuje o raspodjeli dobiti u privrednim društvima u kojima Federacija BiH ima svoj kapital.

Nakon sastanka je, stoji u obrazloženju, iz Ureda Vlade FBiH saopćeno da su se učesnici sastanka dogovorili sa Upravom BH Telecoma da se Vlada FBiH "odrekne dijela dobiti" u korist sportskih udruženja i kinematografije.

Podsjeća se da je trenutno v.d. direktora BH Telecoma Amel Kovačević, koji je na tu poziciju imenovan kao kadar NiP-a.

"Stoga prisustvo na ovom sastanku predsjednika stranke Narod i pravda ima sve elemente trgovine uticajem, jer je prisustvujući ovom sastanku uticao na svoj kadar, Amela Kovačevića, čije imenovanje leži u ladicama BH Telecoma i Ministarstva prometa i komunikacija Vlade FBiH iako je okončana konkursna procedura i iako je Nadzorni odbor 28.06.2024. godine, aktom broj:00.1-08-47860/24-6 dao prednost i preporučio imenovanje Kovačevića na mandatni period od četiri godine", navedeno je.

Temom i zaključcima sa sastanka koji je održan 7.8.2024. godine prekršeni su Zakon o javnim preduzećima, Zakon o privrednim društvima i Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala.

Zakon o javnim preduzećima, Zakon o privrednim društvima i navedena uredba propisali su ko donosi odluku o raspodjeli dobiti jednog privrednog društva.

"Elmedin Konaković je svoje prisustvo na ovom sastanku pokušao opravdati u javnosti, putem društvenih mreža, time što je bivši sportista, a kasnije u šaljivom tonu da je na sastanku 'vodio zapisnik'. Postavlja se pitanje: ukoliko je kao bivši sportista i sportski radnik prisustvovao sastanku, zašto istom nisu prisustovali i drugi sportski radnici, koji su imali i imaju puno više sportskog uspjeha od Elmedina Konakovića i zašto i njima nije data prilika da raspodjeljuju dobit javnih preduzeća u Federaciji? Odgovor je - jer to ne bi bilo zakonito", navodi se.

Dalje se ističe da Konaković nije zaposlenik Vlade FBiH i samim tim nije mogao voditi zapisnik, jer to mogu raditi samo osobe zaposlene u Vladi FBiH, sa odgovarajućim stručnim obrazovanjem i radnim iskustvom.

Ističe se, između ostalog, da Konaković niti jednim članom federalnih, a niti državnih zakona, kao ni Statutom NiP-a, nije ovlašten, niti nadležan da prisustvuje sastancima na kojima se odlučuje o raspodjeli dobiti privrednih društava u kojima Federacija BiH ima svoj kapital i da odlučuje o raspodjeli te dobiti.

"Imajući sve gore navedeno, jasno je da postoje osnovi sumnje nezakonitog i nedozvoljenog postupanja, tj. prekoračenja granica svog službenog ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zloupotreba položaja i ovlaštenja) i člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (Zloupotreba položaja i ovlaštenja), člana 382. (Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i člana 382a (Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem) od strane Elmedina Dine Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika NiP-a", navedeno je u prijavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...