UK MLADE NAZVAO "ŠAČICOM GLASNIH": Vlada KS mora postupiti po zaključku Skupštine i isplatiti razliku subvencije za stanove

Mladi su tražili da im se isplati približno jednak iznos, a Uk je samo ponavljao kako nema novca.

  • Društvo

  • 12. Avg. 2024  

  • 0

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Naša stranka) nije pokazao senzibilitet za problem u kojem su se našli mladi koji su aplicirali za subvencije za rješavanje stambenog pitanja. Ni sastanci, ni organizirani protesti na kojima su im se pridružili i članovi porodica, građani, ali i neki političari nisu bili dovoljni da se pronađe rješenje i povećaju subvencije koje su po prvi put isplaćene u najmanjem iznosu otkako postoji ovaj projekat, piše novinska agencija Patria.

Mladima je u januaru ove godine isplaćeno po 4.816 KM, a javnim pozivom predviđalo se do 12.000 KM. Ranijih godina te subvencije su iznosile po 10.000 KM, dok je 2020. godine isplaćeno po 7.000 KM. Na javnom pozivu prihvaćene su aplikacije 1.142 mladih.

Mladi su tražili da im se isplati približno jednak iznos, a Uk je samo ponavljao kako nema novca.

U razgovoru za portal Klix prije nekoliko dana Uk je govorio i o ovom problemu te je kazao da se izmjena nekih uslova za prijavu nije pokazala kao dobar model.

„Za rezultat smo imali šačicu glasnih koji su kroz medije i organizovanu hajku na društvenim mrežama, omalovažili ideju cijelog projekta. Fokus Vlade KS na čijem sam čelu su mladi koji žele da žive i rade u našem kantonu, i da kroz razne vrste subvencija za stanovanje, dođu do krova nad glavom. Segment naše stambene politike će biti poticajna stanogradnja. Kanton će graditi zgrade, čiji će stanovi biti na raspolaganju mladima, po subvenciranim uslovima – za iznajmljivanje ili kupovinu”, naveo je Uk.

S obzirom da se pitanje odnosilo na kritike mladih, onda je jasno da je Uk većinu mladih koja je izašla na proteste u Sarajevu koji su imali veliku podršku u javnosti nazvao „šačicom glasnih“. A ako nije njih, onda je one koji su javno pozivali Vladu KS da mladima omogući subvencije kao ranijih godina. Jedan od tih glasnih je bio i Elmedin Konakovića, šef NIP-a, pa će biti interesantno vidjeti na koga je Uk zapravo mislio. U svakom slučaju, na koga god da je mislio, premijer KS nema pravo nikoga nazivati "šačicom glasnih", taman da se za svoje pravo bori samo jedan čovjek.

Kada je riječ o eventualnoj isplati razlike sredstava, treba podsjetiti da je 10. juna ove godine na sjednici Skupštine KS zastupnica Admela Hodžić tražila da se Skupština izjasni o ranije podnesenoj inicijativi da se iznađu sredstva za isplatu razlike subvencije mladima do 10.000 KM u rebalansu budžeta za 2024. godinu.

Skupština KS je sa 22 glasa podržala ovu inicijativu, dok su četiri zastupnika Naše stranke bila suzdržana.

Za sada nema informacija ni kada bi trebala biti sljedeća sjednica Skupštine KS, a ni rebalans.

Očito je da će rješavanje ovog problema dočekati Vladu KS odmah nakon izbora jer ih na to obavezuje i usvojena inicijativa u Skupštini KS. Cijenu lošeg planiranja i davanja prednosti jednoj kategoriji nad drugom ne mogu plaćati ovi mladi ljudi koji su Kanton Sarajevo izabrali za dalji život.

Inače, septembar bi za Vladu KS mogao biti vreliji nego ijedno ljeto. Sve se glasnije govori o nezadovoljstvu pojedinim ministrima, a na ulice bi ponovo mogli izaći mladi, ali ovaj put zajedno sa prosvjetnim radnicima kojima je to ranije zabranjeno, zdravstvenim radnicima, ali i radnicima komunalne privrede gdje svakim danom rastu problemi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...