JAVIO SE I PRVI POLICAJAC PARLAMENTA FBiH: Gasna kriza razotkriva na kakve sve ucjene Trojka pristaje

Dodao je da je prethodna Vlada FBiH dva puta pristajala na ucjene iz RS i plaćala veće cijene gasa, bez prethodnog odobrenja nadležne Regulatorne agencije RS-a.

  • Politika

  • 13. Avg. 2024  

  • 0

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić komentarisao je potez firme Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, koja je obustavila isporuku gasa za Sarajevo danas u 12 sati.

"Razgovarao sam telefonski s Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske i dogovorili smo da se odmah omogući neometano snabdijevanje gasa građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Uporedo s tim smo dogovorili da predstavnici Energoinvesta i Sarajevo gasa Istočno Sarajevo što prije dogovore sastanak na kojem bi trebali riješiti nesuglasice. Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koja bi obrazložila svoju odluku“, kazao je Lakić.

Dodao je da je prethodna Vlada FBiH dva puta pristajala na ucjene iz RS i plaćala veće cijene gasa, bez prethodnog odobrenja nadležne Regulatorne agencije RS-a.

"Mi nećemo pristati na samovoljno povećanje cijena bez odobrenja regulatora, jer želimo zaštititi interese građana. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje da gas plaćamo po cijeni koja nije odobrena“, istakao je ministar Lakić, piše Stav.ba.

Nažalost, ministar Lakić je i sam rekao da pristaju na ucjene, odnosno dva puta su pristali, zar neko može biti začuđen da pristanu na ucjenu i treći put. No, ova „gasna kriza“ je u javni prostor nametnula temu gasovoda Južna interkonekcija. To je spomenuo i Vedran Lakić, a prije njega se javio megafon „trojke“, policajac Mioković koji je sticajem okolnosti predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. On je kazao kako je Južna interkonekcija jedini način da se riješimo „onih koji nas ucjenjuju“, te je pozvao Vladu FBiH to hitno u parlamentarnu proceduru uputi zakon o Južnoj interkonekciji.

Mioković se pravi blesav pozivajući Vladu da uputi u parlamentarnu proceduru zakon o Južnoj interkonekciji, jer taj je zakon usvojen u Predstavničkom domu, čiji je predsjedavajući, slučajno, Dragan Mioković. No, Vlada FBiH je odlučila, suprotno Ustavu FBiH, povući zakon iz procedure. Ustavje jasan, zakon mora biti usvojen ili odbijen u Domu naroda nakon što je usvojen u Predstavničkom, ne može se više povući. Ali šta zna policajac o tome.

A kada je već kod ucjena zar nije prekršen Ustav i povučen Zakon o Južnoj interkonekciji upravo zbog ucjena. Kada je Dragan Čović zavrnuo ruke trojkašima, oni su povukli zakon iz procedure. Razlog – Dragan Čović neće da posao vodi BH Gas Sarajevo, nego firma koju će osnovati u Mostaru i kojom će upravljati HDZ. Sve što je „trojka“ uspjela u ovom mandatu uraditi jeste pristati na ucjene. Jedna ucjena više-manje. Sve je kod „trojke“ na prodaju.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...