SELEKTORICA TAKMIČARSKOG PROGRAMA ASJA KRSMANOVIĆ: "Više od 250 filmova biće prikazano na 30. Sarajevo Film Festivalu"

Istaknula je da je sinergija Grada Sarajeva i Sarajevo Film Festivala nešto potpuno sjajno.

  • Kultura

  • 14. Avg. 2024  

  • 0

Trideseto izdanje Sarajevo Film Festivala počinje u petak.Tim povodom, u emisiji BHT1 uživo govorila je selektorica takmičarskog programa za studentski film SFF-a Asja Krsmanović.

"Od petka smo sa vama 30. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala. Izuzetno smo ponosni i sretni što možemo opet da prikažemo preko 250 filmova iz regije, evrope,ali i svijeta. Sarajevo Film Festival je visoko rangirani festival i zaista vrlo cijenjen u filmskoj industriji. Godine rada i truda su učinile upravo to da smo prepoznati na svjetskoj sceni kao neko ko vrlo dobro promovira prije svega regionalni film i zaista mislim da radimo izuzetan posao na promociji regionalnog filma", kazala je Krsmanović.

Istaknula je da je sinergija Grada Sarajeva i Sarajevo Film Festivala nešto potpuno sjajno.

Pojasnila je kakvi su to studentski filmovi:

"Studentski filmovi to je jedan krasan program koji smo prije osam godina ustanovili upravo zato što je SFF festival otkrića i želimo to da budemo. Želimo da pružimo platformu novim mladim nadama filmske industrije. Onda smo shvatili da nam treba jedan takav program gdje bi upravo prikazali prve filmove mladih autora i dali im mogućnost da na jedan dostojanstven i profesionalan način uđu u scenu evropske filmske industrije. I to jeste jedan od naših takmičarskih programa pored takmičarskog programa za Dokumentarni, dugometražni i za Kratki igrani film. To su četiri takmičarske kategorije u kojima ćemo ove godine prikazati 54 filma".

Sarajevo Film Festival ove godine uvodi novu nagradu za ekološku osviještenost, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

"Tako je i zaista smo ponosni na to. Evo već nekoliko godina SFF čini, čini mi se pionirske korake u zaštiti naše sredine. Mi smo jedan veliki festival, velika mašinerija i stalo nam je do toga da postaknemo svijest naših sugrađana koliko je ovo važna tema i koliko još mnogo moramo da radimo na tome da bi smo spasili našu budućnost, budućnost naše djece. Radimo to kroz naše propratne aktivnosti, koristimo električna auta, postavljamo reciklomate i mnoge druge slične akcije", dodala je Krsmanović.

Program Pretpremijere serije Sarajevo Film Festivala fokusira se na vrhunske dramske serije iz regiona. Riječ je o sedam serija. 

"To je program koji se dešava, čini mi se duže od pet godina.Raste i razvija se skupa sa produkciom u regionu. Ta slika je veoma dinamična i ne zavisi samo od toga šta autori imaju da ponude nego i sistema finansiranja koji se u regiji dosta mijenja.To jeste dinamičan, kvalitetan program i ove godine imamo toga mnogo da prikažemo što će našoj publici biti zanimljivo", kazala je.

U sarajevskom Bosanskom kulturnom centru počela je prodaja ulaznica za 30. Sarajevo Film Festival.

"Karte za noć otvaranja Sarajevo Film Festivala prve se rasprodaju.Sarajlijama je jako bitno da su tu, da su prisutni da na jedan lijep način pozdrave dolazak Sarajevo Film Festivala", kazala je selektorica takmičarskog programa za studentski film SFF-a Asja Krsmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...