MAHIR OČUZ SNIMIO FILM O KORIŠTENJU KANABISA KAO LIJEK: "Zakon sprovode oni koji ga svode isključivo na drogu"

Film "Zeleno zlato", kroz ličnu priču i primjer Mahira Očuza, koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, istražuje svijet kanabisa, njegovu medicinsku upotrebu i historijsku primjenu.  

  • Kultura

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

U punoj sali Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu, u okviru programa "AJB prikazuje" 7. AJB DOC Film Festivala, održana je svjetska premijera filma "Zeleno zlato" Midhata Uzejrovića i Mahira Očuza, nakon čega je upriličena diskusija autora filma s publikom.

Film "Zeleno zlato", kroz ličnu priču i primjer Mahira Očuza, koji boluje od multiple skleroze i koristi ulje kanabisa kao lijek, istražuje svijet kanabisa, njegovu medicinsku upotrebu i historijsku primjenu.  

"Svuda se čuje ista, zastarjela fraza da je kanabis droga", ističe Očuz, i dodaje: "Naša misija nije promocija rekreativne legalizacije, budući da smatramo da pušenje, generalno, šteti ljudskom organizmu. Umjesto toga, želimo skrenuti pažnju na širok spektar pozitivnih primjena ove biljke, naročito u medicinske svrhe."

Ističe i da su mnogi nedovoljno informisani o potencijalu upotrebe kanabisa u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe.

"Najviše zabrinjava činjenica da zakonske procedure provode oni koji kanabis svode isključivo na drogu. Nedostatak obrazovanja i površno razumijevanje samo produbljuju postojeći problem", istaknuo je Očuz.  

Uzejrović i Očuz se nadaju da će ovaj dokumentarni film utjecati na promjenu svijesti te da će promijeniti pogled na upotrebu kanabisa, posebno u medicinske svrhe.

Sedmi  AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani, potražite na zvaničnoj web-stranici festivala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...