IZBOR ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA: Mešalić upozorava da će Trojka isporučiti HDZ-u Federalnu televiziju

"Komisija za informisanje će zasjedati u vezi s tim i donijet će neke zaključke. Ono što se radi jeste da Trojka isporučuje FTV koja je javni servis HDZ-u", kazao je Mešalić.

  • Politika

  • 14. Avg. 2024  14. Avg. 2024

  • 1

Konkurs za izbor članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine raspisan je 1. jula.  

Konkursom se traže četiri člana Upravnog odbora jer je trenutnom sastavu mandat istekao prije 10 godina, kao i direktoru Džemalu Šabiću, piše Faktor.ba. 

Članovi se biraju na mandat od jedne, dvije, tri i četiri godine, iako po Zakonu o javnom RTV servisu FBiH samo jedan član UO može biti izabran u toku kalendarske godine. 

Federalna televizija se od početka godine suočava s raznim problemima, od gašenja signala u maju do gubljenja novca, a aktuelni konkurs se itekako odražava na trenutno stanje u FTV-u. 

U videoprilogu FTV-a "Nova politička ofanziva na FTV: Udruženi medijski poduhvat Trojke i HDZ-a" u kojem su najavili novu borbu za očuvanje neovisnosti, istakli su kako vlast želi uređivati javni emiter.   

Na konkurs su se prijavili Lejla Tikveša, Mirsad Ćatić, Vahid Duraković, Danijela Gogić, Adnan Huskić, Irina Kolak Mandić, Edin Kotlo, Zoran Krešić, Željka Marković Sekulić, Medina Mujić i Izudin Šehović, potvrđeno je prethodno za Faktor iz Komisije za izbor i imenovanja oba doma Federalnog parlamenta. 

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu FBiH, kazao je za Faktor kako je konkurs završen i kako će rezultati biti upućeni u Parlament. 

 "Komisija za informisanje će zasjedati u vezi s tim i donijet će neke zaključke. Ono što se radi jeste da Trojka isporučuje FTV koja je javni servis HDZ-u", kazao je Mešalić. 

altMahir Mešalić 

Istakao je i kako će čitav Upravni odbor biti postavljen odjednom što znači da će biti pod potpunom političkom kontrolom. 

"Trojka će morati i to da uradi zbog HDZ-a kao još jedan ustupak. To je loše po nas građane, plaćamo svi RTV taksu. Dolazak televizije pod političku kontrolu znači da će javni medijski prostor biti potpuno pod utjecajem vlasti", rekao nam je Mešalić. 

Zastupnički dom Federalnog parlamenta imenovao je komisiju za izbor članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, a radi se o komisiji u kojoj su predstavnici oba Doma parlamenta. 

Članovi Komisije iz Zastupničkog doma su Aner Žuljević, Goran Opsenica i Rasim Smajlović, dok su iz Doma naroda imenovani Milan Ševo i Kristina Petrović. 

Podsjećamo, Mirnes Bašić je također bio član komisije, ali je podnio ostavku na članstvo ističući kako se nije slagao s načinom rada.  Intervjui s kandidatima bit će obavljeni početkom septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...