PROCURIO VIDEO: Ruski vojnici predaju se Ukrajincima duboku na ruskoj teritoriji, napuštaju tenkove i borbena vozila...

Najnovije snimke s ruske teritorije otkrivaju stanje stvari na terenu.

  • Svijet

  • 15. Avg. 2024  

  • 0

U Rusiji su angažirani dijelovi barem 6 ukrajinskih brigada, a dosadašnji borbeni uspjeh ukrajinski vrhovni zapovjednik Sirski opisuje ukrajinskom kontrolom oko 1.000 kvadratnih kilometara donedavnog ruskog prostora.

Pri tome se ističe i prodor od ukupno oko 30 km u dubinu na sjeveru i sjeveroistoku zone upada, gdje se prvih 7 km i dvije odbrambene linije praktično prešlo u prvom danu. Nakon 8 dana borbi, i dalje ostaje činjenica kako se još nisu do kraja profilirale nove linije fronte, dok su ukrajinske snage tokom tog vremena prakticirale mobilno ratovanja – gdje male pokretljive grupe prodiru daleko u neprijateljski prostor i nastoje identificirati protivnike, iza njih se veće jedinice bave okruživanjem protivnika i suzbijanjem dovlačenja svježih snaga na bojište, a u trećem ešalonu slabije jedinice čiste prostor u dubljem osvojenom zaleđu te pripremaju njegovo trajnije držanje.

U međuvremenu još 30 ruskih vojnika predalo se ukrajinskim snagama u Kursku.

Stanovnik ruskog grada Borisoglebska 330 km udaljenog od Ukrajine shvatio je da mu je rat pred vratima. Zabrinut da ne bude napadnut, preklinje svoje drugove da mu pomognu na prvoj liniji, govoreći: "Ako nećeš hraniti vlastitog vojnika, hranit ćeš stranog."

Oblast Kursk, snimka ukrajinskog SOF tima koji je prošlog vikenda zaplijenio napušteni ruski glavni borbeni tenk T-80BVM i uspješno ga vratio u Ukrajinu.

Obavezna evakuacija proširena je na cijeli okrug Glushkovsky. Čini se da ukrajinske snage namjeravaju nastaviti širiti svoj nadzor nad ruskim teritorijem u svim smjerovima.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...