NEIZDRŽIVO STANJE U "BOLJEM DIJELU BiH": Osnovne životne namirnice skuplje nego u Evropi, evo šta kažu građani u RS-u...

Do tada sve je na nivou kampanje. 

  • Ekonomija

  • 16. Avg. 2024  16. Avg. 2024

  • 0

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini su gotovo identične kao u zemljama Evropske unije. Razlikuju se primanja. Od 1. augusta u Republici Srpskoj snižene su cijene za oko 300 proizvoda u 15 prodajnih objekata. Pojeftinjenja se kreću od 5 do 20 feninga, ali kako na sve gledaju građani!?

Osnovne životne namirnice skuplje nego u Evropi. To potvrđuju građani. U kratkoj analizi, meso, mlijeko, hljeb, često su i duplo jeftiniji. Međutim, građani ne vide glavni problem u visokim cijenama, nego u niskim platama. Primanja jesu povećavana u prethodnom periodu. Ipak, utisak je da su u velikom zaostatku u odnosu na rast cijena životnih namirnica, kao i ostale robe i usluga. Cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini su i duplo više u odnosu na prošlu godinu. Trgovci kažu da se to osjeti i na prodaji. Pazari su sve manji.-

-Nebo i zemlja je razlika između onih vremena od prije 10-15 godina i sada. Ja nisam mogla da odem kući od para, od pazara, koliko se zarađivalo. Sad ništa, kaže trgovkinja Duška Cvijetić.

Niže cijene osnovnih životnih namirnica mogle bi se dobiti izmjenom PDV-a. Uvođenjem diferencijalne stope PDV-a moglo bi se doći do tog rezultata. Poručuju udruženja potrošača.

-Neka svako preuzme dio odgovornosti. Na nivou Bosne i Hercegovine PDV. Tragikomično je da mi imamo sada na primjer za osnovne životne namirnice PDV kao i za luksuznu robu. Koga mi štitimo, pita se Ostoja Kremenović iz Pokreta potrošača RS-a.

Do tada sve je na nivou kampanje. 

Više u prilogu BHRT-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...