POČELO JE: Izlio se Dunav iz korita u Budimpešti, voda došla do zgrade Parlamenta

Mađarski mediji javljaju da se Dunav izlio iz korita u Mađarskoj, a voda je poplavila kej i stigla do zgrade parlamenta u Budimpešti.

  • Svijet

  • Prije 8h  

  • 0

Voda je usljed poplava u Mađarskoj stigla gotovo do zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti, javlja "Radio Slobodna Evropa".

Mađarski mediji javljaju da se Dunav izlio iz korita u Mađarskoj, a voda je poplavila kej i stigla do zgrade parlamenta u Budimpešti.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je jutros na konferenciji za medije da je situacija u vezi sa poplavama i dalje ozbiljna i teška.

"Naša pažnja ne smije da popusti ni poslije najvećeg vodostaja, jer poslije toga može doći do problema", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, očekuje se da najviši nivo Dunava u Budimpešti bude u subotu, 21. septembra, ali da će biti niži od rekordnog nivoa zabilježenog 2013. godine.

Angažovano 25.000 ljudi

Orban je poručio da će se Mađarska uspješno odbraniti od poplava jer je dobro pripremljena za takve situacije. Ipak, premijer je ovu poplavu nazvao jednim od najznačajnijih izazova sa kojima se Mađarska ikada suočila.

Gotovo 10.000 radnika i 15.000 volontera angažovano je za odbranu od poplava u Budimpešti.

Poplave su izbile i u nekoliko zemalja centralne Evrope, a do sada su poginule najmanje 23 osobe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...