MOK I CAS ISPRAVILI SUDIJSKU GREŠKU: Rumunska naknadno dobila bronzanu medalju

Barbosu je 5. avugusta tokom olimpijskog takmičenja na parteru slavila bronzanu medalju, kada su treneri selekcije SAD uložili žalbu na rezultat izvedbe Jordan Chiles.

  • Sport

  • 16. Avg. 2024  

  • 0

Rumunska gimnastičarka Ana Barbosu dobila je u Bukureštu svoju bronzanu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama (OI) u Parizu, prvobitno dodeljenu Amerikanki Jordan Chiles.

Barbosu je 5. avugusta tokom olimpijskog takmičenja na parteru slavila bronzanu medalju, kada su treneri selekcije SAD uložili žalbu na rezultat izvedbe Jordan Chiles.

Sudije su preinačile odluku i popravile rezultat Amerikanke za 0,1, što joj je bilo dovoljno da sa petog skoči na treće mjesto umjesto Barbosu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je poslije presude Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odlučio da oduzme bronzu američkoj gimnastičarki i dodijeli je Rumunki Barbosu.

Nakon prvobitnog oduzimanja medalje, oglasio se i premijer Rumunije, koji je tadašnji čin organizatora Igara smatrao nečasnim.

„Oduzeti medalju zarađenu poštenim radom na osnovu žalbe… Potpuno je neprihvatljivo“, naveo je Marcel Ciolacu tada na Facebooku.

Čuvena rumunska gimnastičarka Nadia Komaneci kritikovala je također prvobitnu odluku.

„Ne mogu da vjerujem da se na ovakav način igramo mentalnim zdravljem i emocijama sportista“, navela je ona na društvenoj mreži X.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...