ZLATNU MEDALJU OSVOJIO 1948. GODINE: Ko je 100-godišnjak koji je nosio olimpijsku baklju na otvaranju Igara?

Delegacije 206 zemalja učesnica plovili su rijekom Senom na 85 brodova, pored najvećih znamenitosti grada svjetlosti.

  • Šareni svijet

  • 27. Jul. 2024  

  • 0

Svečanom ceremonijom u Parizu, sinoć su otvorene 33. ljetne Olimpijske igre. A pažnju javnosti privukao je tokom televizijskog prijenosa i starac u kolicima, koji ima posebnu važnost za Francuze.

Delegacije 206 zemalja učesnica plovili su rijekom Senom na 85 brodova, pored najvećih znamenitosti grada svjetlosti.

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju nosili su Mesud Pezer i Larisa Cerić, a pored njih su bili Lana Pudar, Jovan Lekić i Aleksandra Samardžić.

Atletičarka Marie-Jose Perec i džudista Teddy Riner, upalili su olimpijski plamen. Perec i Riner vlasnici su osam olimpijskih medalja, od čega šest zlatnih i upisani su zlatnim slovima u historiju Igara.

Prije nego što je olimpijska baklja stigla u njhove ruke, nosili su je brojni legendarni sportisti. Zinedine Zidane, Rafael Nadal, Serena Williams, Nadia Comaneci, Carl Lewis, Amelie Mauresmo i Tony Parker.

Ipak, pažnju javnosti privuklo je preuzimanje baklje Perec i Rinera, od stogodišnjaka Charlesa Coste. On je najstariji živući osvajač olimpijske medalje za Francusku.

Coste je davne 1948. godine osvojio zlatnu medalju u Londonu, a takmičio se ekipnoj dohvatnoj utrci u biciklizmu na pisti prije čak 76 godina. Charles se pojavio na na pozornici u kolicima i predao baklju, sportistima koji su upalili olimpijski plamen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...