"GRADE MINI HIDROELEKTRANU NA NAŠU MEGA ŠTETU": Mile Kekin podržao proteste na Uni, sutra će održati koncert na izvoru rijeke (VIDEO)

On je najavio da će sa bendom “Trio za slobodnu Unu” sutra u 19 sati održati koncert na vrelu Une, na istom mjestu gdje su prije dvije nedjelje zaštitnici ove rijeke uživali u kultnim pjesmama Darka Rundeka.

  • Društvo

  • 17. Avg. 2024  

  • 0

Nakon Darka Rundeka, Rade Šerbedžije, Dubioza kolektiva i Snežane Đurišić, i Mile Kekin je javno podržao građane i eko aktiviste, koji već mjesec dana protestuju zbog gradnje male elektrane na vrelu Une.

On je najavio da će sa bendom “Trio za slobodnu Unu” sutra u 19 sati održati koncert na vrelu Une, na istom mjestu gdje su prije dvije nedjelje zaštitnici ove rijeke uživali u kultnim pjesmama Darka Rundeka.

"Jeste li vidjeli šta se dešava na vrelu Une. Grade malu hidroelektranu na našu mega štetu. Podsjetio bih na staru indijansku poslovicu da ovu zemlju nismo naslijedili od predaka, nego smo je pozamili od naših unuka", poručio je Kekin i pozvao na koncert.

Nakon Mile Kekina, vrelo Une će posjetiti i čuveni glumac Rade Šerbedžija, koji u Suvaju kod Srba, nedaleko od granice Hrvatske i BiH dolazi u ponedjeljak oko podneva.

"Pozdravlja vas sve Rade Šerbedžija. Dolazi u ponedjeljak od 12 do 14 sati. Doći će sa suprugom Lenkom i eventualno sa još nekim muzičarima", napisao je aktivista Zoran Torbica na Facebook grupi “Moj Srb” uz poruku “ne daj se, Una“.

Za samo mjesec dana, otkako su počeli protesti protiv izgradnje male hidroelektrane nedaleko od vrela Une, Srb i Donja Suvaja su postali najpoznatija mjesta u Hrvatskoj, o kojima pišu čak i evropski mediji.

Protestima su se pridružili i brojni građani Bosne i Hercegovine, jer Una, iako je njen izvor i ušće na teritoriji Hrvatske, najvećim dijelom toka teče kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ova rijeka, bogata bukovima i vodopadima, jedna je od najljepših na Balkanu, a u gornjem toku je njena voda pitka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...