PREDSJEDNIK UKRAJINE PRVI PUT JASNO NAVEO CILJ UPADA NA RUSKU TERITORIJU: "Glavna zadaća..."

(...) odbrambenih akcija Ukrajine općenito uništiti što je moguće više ruskog potencijala i izvesti maksimalne protunapadne operacije"

  • Evropa

  • 19. Avg. 2024  19. Avg. 2024

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom sinoćnjem obraćanju pozvao Zapad da ubrza isporuku oružja i municije te je otkrio cilj napada na Kursk.

To je prvi put da je jasno naveo cilj upada na rusku teritoriju koji je započeo 6. augusta.

"Upravo sam primio izvještaj vrhovnog komandanta oružanih snaga Oleksandra Sirskog o situaciji na istoku Ukrajine, operaciji u Kurskoj oblasti, fondu za razmjenu zarobljenika te opskrbi naših brigada municijom i oružjem. Našim vojnicima odlično ide na svim frontovima", kazao je Zelenski. 

"Međutim, postoji potreba za bržom dostavom zaliha naših partnera. To tražimo. U ratu nema odmora. Potrebne su odluke, kao i pravovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo posebno upućujem Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj", dodao je. 

Zelenski je napomenuo kako su tokom dana postignuti dobri rezultati, posebno uništavanje ruske opreme u blizini Torecka.

Međutim, upozorio je da su ruske snage samo jučer izvele desetke napada u blizini Torecka i Pokrovska. 

"U samo jednom danu bilo je na desetke napada, ali naše jedinice, naše brigade čine sve kako bi zadržale položaje. Zahvaljujem svima koji to omogućavaju", naveo je. 

Objasnio je da je "glavna zadaća odbrambenih akcija Ukrajine općenito uništiti što je moguće više ruskog potencijala i izvesti maksimalne protunapadne operacije": "To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriji agresora kroz naše operacije u Kurskoj oblasti." 

"Također ovom operacijom želimo oslabiti sve što može pomoći Rusiji u nastavku i širenju agresije te se približiti završetku te agresije kako bi Ukrajina što prije došla do mira", dodao je.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...