OSVRT OLEKSANDRA LEVČENKA: “Nije daleko vrijeme kad će se na Krimu glasati kao na oslobođenoj ukrajinskoj teritoriji”

Zanimljivo je da su na privremeno okupiranom Krimu "izbori" koje su okupatori organizovali trajala puna tri dana. Očigledno, organizatori su htjeli nekako dovesti ljude na biračka mjesta.

  • Evropa

  • 10. Sep. 2024  10. Sep. 2024

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Osmog septembra o.g. Ruska Federacija je u okviru Jedinstvenog dana glasanja održala izbore različitih nivoa u svojim regionima i takozvane „izbore“ na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine. U međuvremenu, svima je jasno da bez obzira na rezultate lokalnih izbora, regionalne vlasti u Ruskoj Federaciji i dalje ne odlučuju ništa bitno same, jer je Rusija totalitarna država, u kojoj su ustav i demokratske procedure samo paravan za pokrivanje "vertikale moći" kada se sve važne odluke donose isključivo u Moskvi.

Posebno je cinično održavanje izbora na teritorijama Ukrajine koje je zauzela ruska vojska. Ovo izaziva oštru osudu, posebno zbog umiješanosti ukrajinskih građana u nezakonite tzv. „izbore“ u okupipanom poluotoku za „Državno vijeće Republike Krim“ i „Zakonodavnu skupštinu grada Sevastopolja“. Autonomna Republika Krim i grad Sevastopolj su privremeno okupirane teritorije Ukrajine, njihovu pripadnost Rusiji ne priznaje međunarodno pravo i zemlje koje se rukovode Poveljom UN-a, a to znači praktično cijela međunarodna zajednica.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine reagovalo je na ovakve provokativne akcije Moskve, nazvavši takozvane "lokalne izbore" na privremeno okupiranom Krimu i Sevastopolju potpuno nezakonitim. Ministarstvo vanjskih poslova je naglasilo da su se izbori u Rusiji "odavno pretvorili u farsu i da nemaju veze sa narodnom vlašću". Glasanje na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine krši važeće norme međunarodnog prava i zapravo delegitimizira politički sistem cijele Rusije. Naglašeno je da su rezultati takozvanih "izbora" na privremeno okupiranoj teritoriji Autonomne Republike Krim i gradu Sevastopolju "bezvrijedni, a sami "izbori" su nelegitimni.

Mora se shvatiti da oni koji su "izabrani" tokom takvog glasanja nisu ovlašteni da predstavljaju ukrajinski narod na bilo kojem nivou. Osim toga, napominje se da je održavanje pseudo-izbora cinično kršenje zakona Ukrajine, stoga će svi oni koji su uključeni u pripremu i održavanje nezakonitih "izbora" na Krimu biti krivično odgovorni u skladu s važećim zakonodavstvom Ukrajine.

Zanimljivo je da su na privremeno okupiranom Krimu "izbori" koje su okupatori organizovali trajala puna tri dana. Očigledno, organizatori su htjeli nekako dovesti ljude na biračka mjesta. Svi zaposleni u budžetskim institucijama na Krimu su 6. septembra čak otpušteni sa posla da bi mogli da odu da glasaju, odnosno bolje da ih kontrolišu radnim danom, primoravajući ih da izađu na izbore.

Prema rezultatima prva dva dana "glasanja", izlaznost je bila samo 26%. Trećeg dana, 44,51% "voljnih" i "prisilnih" ljudi se nekako našlo. Zvanično, prekršaji nisu uočeni, ali lokalni društveni mreže javljaju da su na posmatrače, ako nisu bili svoji, vršen veliki pritisak, zabranjeno je fotografisanje i video snimanje, a izborne komisije su odbile da daju bilo kakve informacije.

Provokativne akcije Moskve naišle su na reakciju u Briselu. Predstavnici Evropske unije i Evropske komisije istakli su nezakonitost "izbora" koje je Rusija održala na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji. Stoga su nevažeći i ne mogu imati nikakve pravne posljedice. Odgovarajuću izjavu dao je portparol diplomatske službe EU Peter Stano. Naglasio je da Evropska unija najoštrije osuđuje "izbore" na okupiranom Krimu i Sevastopolju od 6. do 8. septembra.

Osim toga, organizujući izborne procedure u pograničnim regijama s Ukrajinom i na okupiranim teritorijama, koje su zona vojnih operacija, ruske vlasti namjerno izlažu ljude opasnosti kako bi svoje stradanje iskoristile u propagandne svrhe. Izbori za guvernera Kurske oblasti odvijaju se u uslovima "teritorijalne neizvesnosti", jer Rusija ne kontroliše značajne teritorije ovog regiona. Njihovi rezultati su notorno upitni. Zamislite, na 1300 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti, u više od 100 naselja, ukrajinska vojska, koja ih kontroliše, sprovodi izbore, kao što je svojevremeno ruska strana kontrolisala izbore 16. marta 2014. na Krimu koji je zauzela ruska vojska.

Tada su Rusi na papiru povećali izlaznost birača za dva i po puta, a rezultati su, kao o želji za otcjepljenjem od Ukrajine, naslikani četiri puta većim nego što su bili u stvarnosti. U to vrijeme, iako Kijev nije kontrolirao poluostrvo, imao je "svoje ljude" u svakoj izbornoj komisiji, koji su potom govorili o stvarnom procesu glasanja. Međutim, ukrajinska strana nikada neće pribjeći takvoj podlosti, jer je sigurno da nije daleko vrijeme kada će na oslobođenom od ruske okupacije Krimu biti održani fer i demokratski izbori na kojima će birači glasati za srećnu budućnost poluostrva kao dijela ukrajinske države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...