PIŠI PROPALO: Evo zbog čega je propala ponuda za preuzimanje Addiko banke...

Stoga se obračun ponude neće provoditi, a niti produžiti ponudu, dodaju.

  • Ekonomija

  • 21. Avg. 2024  

  • 0

NLB je u ponudi za preuzimanje stekla 36,39 posto dionica Addiko banke, bankarske grupacije sa sjedištem u Beču koja posluje na području bivše Jugoslavije. Željela je steći najmanje 75 posto vlasništva, pa su ponudu, koja je završila u petak poslijepodne, u NLB-u ocijenili neuspješnom.

NLB je ponudu za preuzimanje Addiko banke objavila početkom juna i prvo je ponudila 20 eura po dionici, umanjeno za buduće isplate dividende. Sredinom jula je tada povećao ponuđenu cijenu i ponudio 22 eura za dionicu Addiko banke, umanjenu za buduće isplate dividende. Ponuda je vrijedila do 16. augusta u 17 sati, piše Slovenska novinska agencija.

U banci sa sjedištem u glavnom gradu Austrije najmanje 75 posto dionica željela je preuzeti najveća slovenska banka, koja je ujedno i najveća bankarska grupacija sa sjedištem na području bivše Jugoslavije. Zbog toga su stručnjaci, ali i upravni odbor Addiko banke, zbog složene i raštrkane vlasničke strukture sumnjali u mogućnost uspjeha ponude.

Nakon obavljenih postupaka ti su se strahovi pokazali opravdanima. Ponudu su trebali prihvatiti vlasnici najmanje 14.625.000 dionica, no kako je saopćeno iz NLB-a, taj uvjet nije ispunjen i ponuda nije uspjela.

Ponudu su prihvatili vlasnici 7.096.224 dionice Addiko banke, što predstavlja 36,39 posto ukupnog broja, pojašnjavaju iz NLB-a. Stoga se obračun ponude neće provoditi, a niti produžiti ponudu, dodaju.

Predsjednik NLB-a Blaž Brodnjak u saopćenju je napisao kako je NLB ponudila transparentnu ponudu svim dioničarima Addiko banke i nastojala im omogućiti prodaju dionica pod istim uvjetima i po primjerenoj cijeni. "Razumijemo i poštujemo da ga nisu svi dioničari takvim ocijenili i nisu ga prihvatili, iako ostajemo uvjereni da brojne prednosti i strateške koristi od mogućeg povezivanja dviju grupacija ostaju nepromijenjene", naglasio je.

Zahvalio je dioničarima koji su prihvatili ponudu, posebno upravi i nadzornom odboru, na pruženoj prilici te dodao: "NLB ostaje predana daljnjem razvoju poslovanja i provedbi nove poslovne strategije, uključujući i moguće druge mogućnosti preuzimanja."

Objava ishoda ponude za preuzimanje dolazi nakon što je Europska centralna banka (ECB) nedavno oduzela glasačka prava dvojici važnih dioničara zbog nepoštivanja austrijskog zakonodavstva. Riječ je o srbijanskim kompanijama Alta Pay i Diplomat Pay za koje je procijenio da rade usklađeno, pa za sada ne mogu raspolagati svojim udjelom od 19,62 posto. Mjera će ostati na snazi sve dok ECB ne utvrdi da kupnja ovog udjela nije zabranjena prema austrijskom Zakonu o bankarstvu.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirano je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

U međuvremenu, NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a već godinama neostvarena želja joj je povratak na hrvatsko tržište, koje koči spor oko prenesenih deviznih depozita hrvatskih banaka. štediše bivše LB.

NLB je od 2020. uspješno provela dvije važne akvizicije u bankarskom sektoru, a to su akvizicija Komercijalne banke u Srbiji 2020. i Sberbank Slovenija 2022., koja je kasnije preimenovana u N Banka. Obje su se uspješno pridružile NLB grupi.

Za Addika banku u igri je i Agri Europe koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića i koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Već posjeduje 10 posto Addiko banke, a svojom je ponudom, koja je također nakon dva produženja istekla 16. augusta u 17 sati, htjela preuzeti još 17 posto. Agri Europe je za dionicu Addiko banke ponudila znatno manje od NLB-a, 16,24 eura ili više 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...