STIGLA NOVA PONUDA: Šta će biti sa bankom u BiH, za preuzimanje su zainteresirani...

Ujedno, to predstavlja i znatnu premiju za preuzimanje u odnosu na trenutnu prosječnu cijenu dionice banke koja iznosi 18,75 eura.

  • Ekonomija

  • 26. Jul. 2024  

  • 0

Upravni odbor Addiko banke, bankarske grupacije sa sjedištem u Beču koja djeluje i u Bosni i Hercegovini u poruci dioničarima izrazio je naklonost poboljšanoj ponudi za preuzimanje od strane NLB-a.

S financijske strane smatra ga prikladnim i atraktivnim. Zbog visokog praga uspješnosti ponude, menadžment nije siguran u njenu uspješnost.

NLB, koja je u junskoj ponudi za preuzimanje Addiko banke ponudila 20 eura po dionici, umanjenoj za buduće isplate dividende, sredinom ovog mjeseca povećala je ponuđenu cijenu. Addiko Bank sada nudi 22 eura po dionici, umanjeno za buduće isplate dividende, javlja Slovenska novinska agencija.

Ponuda vrijedi do uključivo 16. augusta. U banci sa sjedištem u glavnom gradu Austrije, najveća slovenska banka, koja je ujedno i najveća bankarska grupacija sa sjedištem na području bivše Jugoslavije, želi preuzeti najmanje 75 posto dionica Addiko banke.

Kako javlja austrijska tiskovna agencija APA, Upravni odbor Addiko banke ocjenjuje da je ponuda NLB-a prikladna i atraktivna s financijskog gledišta, te predstavlja premiju od 15,8 posto u odnosu na cijenu dionice Addiko 14. maja, zadnjeg dana prije objave.

Ujedno, to predstavlja i znatnu premiju za preuzimanje u odnosu na trenutnu prosječnu cijenu dionice banke koja iznosi 18,75 eura.

No, uprava Addiko banke u poruci dioničarima također izražava nesigurnost u uspjeh ponude. Prag uspješnosti postavljen je vrlo visoko sa 75 posto udjela, a prepreka na putu do tog cilja je trenutna složena i raspršena vlasnička struktura.

Veći vlasnici su kompanije Agri Europe srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Europska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten i drugi.

Za banku je zainteresirana i Agri Europe u vlasništvu srpbijanskog biznismena Miodraga Kostića koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Sredinom maja objavila je ponudu za kupovinu 17 posto udjela u Addiku. Ponuda vrijedi do 27. juna, za dionicu nudi 16,24 eura bruto odn. 17,50 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe ranije je imala nešto manje od 10 posto udjela u Addiku. Ponuda NLB-a smatra se konkurentskom ponudom Agri Europe.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srbijanski biznismen Davor Macura, koji je na čelu kompanije Alta Pay Group. Sredinom maja, nakon kupnje 6,9 posto udjela, ova firma navodno će posjedovati 9,6 posto dionica, a kroz druge financijske instrumente doći će do još 26,8 posto, od čega će 6,9 posto prodati firma Diplomat Pay iz Beograda. Tako je udio Alte Paya trenutno nešto manji od 20 posto, dok je udio Diplomat Paya gotovo 10 posto.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirano je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

U međuvremenu, NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a akvizicijom Addika želi se vratiti na hrvatsko tržište.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...