AKO VAM OKO TITRA TOKOM DANA ILI IMATE GRČEVE U MIŠIĆIMA: Onda obavezno pojačajte unos...

Našem tijelu je potrebno tako malo da se dobro osjeća, a opet, ne trudimo se paziti što sve unosimo.

  • Zdravlje

  • 21. Avg. 2024  21. Avg. 2024

  • 0

Stres, brz način života, nepravilna ishrana, sve je to postala svakodnevica za sve veći broj ljudi. U kaosu modernog života često zaboravljamo koliko je važno brinuti se o svom zdravlju na najosnovnijem nivou. Naša svakodnevica je ispunjena obavezama, tehnologija je prisutna u svakom aspektu našeg života, a vrijeme za kvalitetan odmor i prehranu često je luksuz. Umor, glavobolje, problemi sa spavanjem i stres postali su toliko uobičajeni da ih često pripisujemo preopterećenosti ili jednostavno prihvaćamo kao neizbježne posljedice posla.

Međutim, ono što ne shvaćamo je da mnogi od ovih simptoma mogu biti znakovi manjka osnovnih nutrijenata i minerala, kao što je magnezij. Stoga, umjesto da posegnemo za još jednom šalicom kave ili energetskim pićem kako bismo držali oči otvorene, možda bi bilo korisnije zapitati se što to našem tijelu zapravo nedostaje. Ponekad obična čaša vode može smanjiti osjećaj iscrpljenosti, nekoliko minuta dubokog disanja može ublažiti stres, a dobar san može obnoviti našu energiju i koncentraciju. Kako bismo se osjećali bolje i očuvali svoje zdravlje, važno je prepoznati ove znakove na vrijeme i pružiti svom tijelu ono što mu je potrebno, bilo kroz prehranu, unos tekućine, odmor ili suplemente.

Kako prepoznati da našem tijelu nedostaje magnezija?

Magnezij je jedan od najbitnijih minerala u našem tijelu, igra ključnu ulogu u više od 300 procesa koji se svake sekunde odvijaju u našem tijelu, uključujući regulaciju mišićnih i nervnih funkcija, nivoa šećera u krvi, krvnog tlaka, sintezu proteina, DNK i kostiju. Odrasle osobe trebale bi unositi 300-400 mg magnezija dnevno, ovisno o dobi i spolu, jer ga tijelo samo ne može proizvesti. To je ekvivalent litre Mg Mivele koja sadrži 343 mg magnezija, što gotovo zadovoljava dnevne potrebe za magnezijem. Usprkos tome, manjak magnezija često ostaje neprepoznat jer simptomi mogu biti suptilni ili se pripisuju drugim zdravstvenim problemima.

Grčevi i trzaji mišića: Jedan od prvih simptoma koji može ukazivati na manjak magnezija su učestali grčevi u mišićima, posebno u nogama. Trzanje očnog kapka, koje se dešava bez očiglednog razloga, također može biti znak nedostatka magnezija u tijelu. Ovaj mineral je ključan za opuštanje mišića, a njegov nedostatak može dovesti do prekomjerne stimulacije živaca, što izaziva ovakve nesvjesne kontrakcije.

Umor i slabost: Osjećaj stalnog umora, iako često povezan s mnogim drugim zdravstvenim stanjima, može biti povezan s nedostatkom magnezija. Ovaj mineral je neophodan za proizvodnju energije u ćelijama. Kada nivo magnezija padne, dolazi do smanjenja proizvodnje energije, što rezultira umorom i slabošću, čak i kada nema očiglednog razloga za to.

Anksioznost i promjene raspoloženja: Magnezij igra važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava. Nizak nivo magnezija može dovesti do anksioznosti, nervoze, promjene raspoloženja pa čak i depresije.

Poremećaji sna: Nedostatak magnezija može negativno uticati na kvalitetu našeg sna. Magnezij pomaže tijelu da se opusti, smanjujući nivo hormona stresa i pomažući u regulaciji ciklusa sna. Ljudi s niskim nivoom magnezija u organizmu često pate od nesanice ili se bude s osjećajem umora, čak i nakon dugog perioda sna.

Nepravilan rad srca: Magnezij igra važnu ulogu u održavanju normalnog ritma srca. Njegov nedostatak može uzrokovati aritmije, odnosno nepravilne otkucaje srca. Ovo stanje može biti potencijalno opasno, jer nepravilnosti u radu srca mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Visok krvni tlak: Istraživanja su pokazala da magnezij ima ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Nedostatak ovog minerala može dovesti do povišenog krvnog tlaka, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Osteoporoza: Dugotrajni nedostatak magnezija može doprinijeti razvoju osteoporoze, jer magnezij utiče na metabolizam kalcija, ključnog minerala za zdrave kosti. Osobe s manjkom magnezija imaju povećan rizik od lomova kostiju i smanjene koštane mase.

Kako nadoknaditi nedostatak magnezija?

Ako prepoznate neke od ovih simptoma kod sebe, važno je razmotriti pojačani unos magnezija. Namirnice bogate magnezijem uključuju tamnozeleno lisnato povrće, orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke, a tu su i mineralne vode bogate magnezijem poput Mg Mivele koju mogu svakodnevno piti svi, bez obzira na godine i spol. U slučajevima ozbiljnog nedostatka, suplementacija magnezijem može biti neophodna, ali za to se najbolje konzultirati s liječnikom. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...