UZROK NIKADA NIJE RASVIJETLJEN: U Goraždu obilježena godišnjica pada helikoptera u kojem su 1995. poginuli vojni i politički zvaničnici

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su „Srebrenog štita“, a Kemal Hrvo, Selver Sijerčić, Nermin Šenderović i Rasim Mašić odlikovani su ratnim  priznanjem „Zlatni ljiljan“

  • Sjećanje

  • 22. Avg. 2024  

  • 0

Polaganjem cvijeća na mezarje u haremu Sinan-begove džamije, u Goraždu je obilježena 29. godišnjica pada helikoptera u kojem su, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, poginuli visoki politički i vojni zvaničnici tadašnjeg Okruga Goražde.

Na lokalitetu Vučje Luke, tri kilometra od sela Bare kod Prače, prilikom pada helikoptera koji je u Goražde letio iz pravca Zenice, živote su izgubili predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde Esad Ohranović, predsjednik Ratnog predsjedništva Rogatice Ismet Osmanović, načelnik tehničke službe 81. divizije ARBiH Selver Sijerčić,  oficir Generalštaba Nemir Šenderović , pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lake brigade Kemal Hrvo i zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije ARBiH Rasim Mašić.

Članovi porodica, prijatelji, predstavnici boračkih organizacija te delegacije Grada Goražda i BPK danas su im odali dužnu počast.

"Oni su se vraćali iz Zenice prevozeći, između ostalog, lijekove i određenu MTS opremu koja je u tom momentu bila potrebna našem opkoljenom gradu i naša je obaveza da njihov doprinos nikada ne zaboravimo", kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić.

 Inače, uzrok eksplozije i kobnog slijetanja helikoptera do danas nije rasvijetljen.

Poznato je samo da je helikopter zakačio krošnje drveća i eksplodirao u šumi, nedaleko od mjesta gdje je trebao sletjeti.

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su „Srebrenog štita“, a Kemal Hrvo, Selver Sijerčić, Nermin Šenderović i Rasim Mašić odlikovani su ratnim  priznanjem „Zlatni ljiljan“.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...